Фахівці громад за підтримки U-LEAD покращили знання з проєктного менеджменту

Опубліковано:
10 Вересня, 2021

Завершилася навчальна програма «Управління проєктним циклом», у якій взяли участь проєктні менеджери територіальних громад Тернопільської, Волинської, Львівської, Рівненської, Закарпатської та Івано-Франківської областей.  Про це інформує Тернопільський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

З громадами працювали Наталія Онищук, керівниця Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», та Петро Гоцалюк, експерт з управління проєктним циклом Програми.

Читайте також

Управління служби якості освіти розпочало онлайн підготовку перших 30 експертів з питань проведення інституційного аудиту
Сайт закладу освіти — вимога часу

Навчальна програма була поділена на 5 окремих модулів, які включали низку питань проєктного циклу. Учасники на заходах вивчали:

  • Проєкти та проєктний підхід в управлінні громадою.
  • Від проблеми до реалізації: цілі, завдання, індикатори проєкту.
  • Зацікавлені сторони та цільова аудиторія проєкту. Припущення та ризики. Логіко-структурний аналіз.
  • Календарний план та бюджет проєкту.
  • Фіналізація проєктів. Оцінювання. Звітування. Поради щодо реалізації.

«Тільки якісно опрацювавши в комплексі попередні етапи навчальної програми, можна приступати до формування проєкту. Ми багато уваги приділяли домашнім завданням. Учасники з інтересом презентували розроблені складові проєктів та обмінювалися досвідом. Нині важливо розробити стратегії розвитку громад та організувати, на базі визначених стратегією завдань, процес розробки проєктів. Громади не повинні хаотично брати участь у всіх доступних конкурсних відборах із наспіх підготовленими заявками. Натомість потрібно якісно розробляти проєкти передбачені стратегією розвитку. Такий шлях вітають донори, бо хочуть бачити стратегічний підхід до процесів розвитку в громадах», – підкреслив Петро Гоцалюк, експерт програми «U-LEAD з Європою».

Онлайн-навчальна програма підготовлена для посадових осіб місцевого самоврядування, які займаються питаннями розвитку територіальних громад. Учасниками навчальної програми стали представники 12 громад з усього заходу України.

Проєктні менеджери більше дізналися про взаємозв’язок проєктів зі стратегічним планування розвитку територіальних громад. Тривалий час фахівці аналізували проблеми та виклики, що постають перед територіальними громадами в коротко та довгостроковій перспективі, включаючи проєктні підходи до їх вирішення. Також учасники програми навчалися шукати ресурси, які необхідні для реалізації проєкту, співпрацювати з зовнішніми джерелами фінансування та займатися пошуком позабюджетних коштів.

«Тільки гармонійне застосування інструментів стратегічного управління й управління проєктами може забезпечити сталий розвиток громад. Учасники пропрацювали кожну тему, детально зупинялися на логіко-структурній матриці, яка є найбільш ефективним способом  перевірки практичної здійсненності ідеї та проєкту. Складання логіко-структурної матриці є першочерговою задачею, після виконання якої можна переходити до заповнення необхідної проєктної документації»,  – ділиться Наталія Онищук, керівниця Тернопільського регіонального офісу U-LEAD.

Зазначимо, що на цьому підтримка громад в проектному менеджменті не закінчиться, оскільки запланована ще низка заходів та консультацій за участю експертів Програми «U-LEAD з Європою».

«Ми давно співпрацюємо з Програмою «ULEAD з Європою». Дуже раді, що пройшли навчання по управлінні проектним циклом. Вдалося отримати фундаментальні знання з проектного менеджменту, хоча вже пройшла чимало схожих навчань. Матеріал був корисним та гарного викладеним. Багато допомогти домашні завдання, які дозволили поглибити отриманні знання та одразу застосувати їх на практиці», – ділиться враженнями Оксана Зозуляк, представниця Великоберезовицької громади.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «ULEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. ULEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #менеджери, #навчання, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #програма, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: