Інформаційні операції проти ЗСУ

30.08.2021 12:30   Джерело: TeNews
Опубліковано : Оксана Горобець

Темою номер один зараз є ситуація на українсько-російському кордоні, до якого РФ стягує техніку і війська. Виправдовує ж ці маневри звичайною перевіркою або навчаннями. З іншого боку мобілізувались не лише ЗСУ, але й країни НАТО. Перекинуто військові кораблі в Чорноморський регіон. США збільшила чисельність своїх сил в Польщі. Не дивно чому Захід активізувався, адже інформаційна накачка власного населення зі сторони кремля, зовсім не налаштовує на добросусідські стосунки. Пропагандисти обробляють громадян меседжами:

  • ЗСУ готуються до війни проти РФ
  • НАТО руками України хоче воювати з РФ
  • Україна вбиває мирне населення в ЛДНР (нещодавній розігнаний фейк, про вбиту дитину українським безпілотником)
  • Проукраїнські націоналістично-терористичні організації, готують теракти проти мирного населення РФ

Для російського глядача, образ ворога створюють, як тільки можуть. Найближчим часом кількість подібних фейків, провокацій, вкидів зі сторони РФ по тематиці Донбасу має збільшитись. В ОРДЛО ГУ МО РФ перекинуло свій інформаційний десант. Дмитро Стешин, Семен Пегов і Олександр Коц – військові журналісти, які працювали в Сирії, Лівії, Карабасі і на Сході України. Тому жителям ОРДЛО, треба бути обережними, ці «кореспонденти» створюють провокаційні і криваві картинки для РФ, тому хто знає, яку провокацію влаштують заради «красивого кадру».

Паралельно з формуванням альтернативної реальності у головах своїх громадян і міжнародної спільноти, Росія проводить інформаційні операції проти ЗСУ. Тут по меседжах можна виділити 4 основних напрямки:

  • Дискредитація армії/ підрив морального стану військових
  • Формування недовіри до вищого керівництва
  • Створення ефекту «ніхто не допоможе»
  • Росія – сильний ворог

Дискредитація

Завдання ІПсО – підрив бойової готовності військових, а їх моральний стан одна з основних цілей. За 7 років війни, інформаційні вкиди проти ЗСУ є регулярними, але останній місяць особливо активний. «П’янство в армії, вживання наркотиків, дезертирство, корупція, небоєздатність»- теми, які поширювали в інформаційному просторі. Поширюють починаючи від телеграм та YouTube каналів, закінчуючи новинними ресурсами. На платформі YouTube, з’явилась велика кількість коротеньких відео, де показують п’яних людей в формі, чи спілкування нецензурною лексикою. Багато відео взяті з 2014 року, часів мобілізації, але не вказується дата. Також не уточнюється, що це саме за військовий. Завжди відбувається узагальнення. Дії окремих осіб переносять на всі ЗС. Військовий, що нещодавно здійснив самогубство в прямому ефірі, породив нову хвилю фейків про масове вживання наркотиків серед армійців. Ще одним викидом є примусове вакцинування військових, при цьому неякісною вакциною. З одноразових історій корупції чи свавілля, створюється образ регулярності подібних випадків.

Метою подібних акцій є підрив морального стану. Створити небажання у військових бути частиною цієї структури, зневіра у принципах та відмова виконувати накази командирів.

Звичайно, ЗС велика структура і неможливо забезпечити ідеальне виконання завдань всіма військовими. Інциденти є нормальним явищем в країнах НАТО в тому числі, особливо в умовах виконання бойових завдань. Головне не переносити поодиноку подію на всі Збройні Сили. Це стосується як цивільних, так самих військових.

Зрада, зрада, зрада!!!

Багато зусиль прикладається для підриву довіри до вищого керівництва країни і командування силових структур. Інформація про повну некомпетентність на всіх рівнях управління і зв’язки з країною агресором. Невеличкі фейки формують один цілісний наратив – «навкруги тотальна зрада». Не пов’язані між собою деталі, вигадки, маніпуляція створюють необхідну картинку. Власні думки автора подаються як верифікована інформація. Приклад, що українська влада готується до нової війни на сході заради підняття власного рейтингу.

Особливо активно в цьому напрямку працює проросійський телеграм канал НачШтабу. Будь-яку позитивну інформацію, перехід на харчування за каталогом, постачання нової зброї чи обмундирування, навчання – подають це у вигляді фарсу і показухи командирів.

Новину про корупцію чи свавілля командира, супроводжують меседжі, «але ми ж розуміємо, що така ситуація у всіх ЗСУ». Постійно споживаючи такий потік негативної інформації, військові формують негативне уявлення, як про керівництво так і армію в цілому. Не дивно, що авдиторія даного телеграм каналу голосує саме так в опитуванні.

Мета – формування у військових тотальної недовіри до командування всіх рівнів.

Один на один

НАТО, США і Заходу відводиться окреме місце в переліку російських наративів. Ми вже восьмий рік слухаємо про невидиму руку США і Заходу, яка керує Україною. Та зараз в цьому напрямку пропагандисти особливо активізувалися. «НАТО руками України воює з Росією», «Україна гарматне м’ясо для Заходу». Проте, контраверсійним меседжем став, такий – «Україна один на один з Росією», НАТО не готове допомагати Україні». Як приклад приводять інтерв’ю українських експертів чи генералів. Забувають тільки вказати, що ці службовці ще в 2014 році покинули Україну і живуть в Росії. Навіть застерігають українців, якщо НАТО втрутиться, то Україна може перестати існувати.

Метою є створення уявлення про безвихідність. Наче у нас немає союзників і ми обов’язково програємо.

Росія – сильний ворог

Читайте також

У «Домі ветерана» збирають волонтерську допомогу військовим ліки та продукти
У Тернополі урочисто зустрінуть 44-у окрему артилерійську бригаду
Делегація з Тернопільщини побувала в гостях у військових в Попасній

В російській армії за останні роки зібралось стільки провалів, що їм необхідно доводити світу, що вони реально сильний противник. Тому пропагандисти й розповідають, що весь світ здригається від одних заяв Шойгу про перевірку боєготовності армії. В Україні ж поширюють меседж, що Україна не зможе протистояти Росії. Але подають це, як допомогу братнім народам в ОРДЛО у вигляді добровольців і найманців.

В підсумку маємо цілеспрямовану роботу кремлівської машини пропаганди з метою забезпечення домінування проросійського інформаційного порядку денного. Власне це являється роботою по інформаційній підтримці збройних сил РФ під час їх розгортання та ймовірного наступу на територію противника. Адже, простіше захоплювати та просуватися вперед територіями на яких війська не зустрічають спротив з боку місцевого населення. Та подібні операції повністю вкладаються в концепцію сучасної світової гібридної війни, учасником якої може стати кожен громадянин, не зважаючи цивільний він чи військовослужбовець. Тож необхідно постійно скептично ставитись до будь-якої інформації, що до нас надходить, та перевіряти її відповідність фактам. Бо поширюючи ворожі меседжі ми граємо на руку ворогу.

Джерело: unlocked


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі