Як співають чорні дрозди на Тернопіллі

Опубліковано:
10 Травня, 2021

Ці цікаві та чепурні пташки поширені по всій Україні та Європі, а в Тернопільській області  можна побачити та почути їх різноликий чудовий спів в кожному парку, скверику, садку(звідки їх виникає потреба відлякувати всіляко), понад ріками та озерами, в гаях та дібровах, в лісах, лісосмугах,  будь де, де є якісь кущі, чагарники та дерева.

Дрізд чорний, або кіс, род. в. ко́са – Turdus merula( (прим. авт.. – від слова «косить», тобто, наслідує), — вид птахів роду дроздів (Turdus) родини дроздових (Turdidae). На Тернопільщині водяться декілька видів дроздів, одні з них зимуючі, інші перелітні.

Цей птах розміром трішки менший  за дикого голуба – горлицю, маса його тіла невелика, всього 80-110 г, а довжина близько 25 см. Дорослий самець цілком чорний; дзьобик і навколоочне кільце жовті або жовтогарячі; ноги темно-бурі. Доросла самка темно-бура; низ світліший, з нечіткими темно-бурими плямами на волі; дзьоб темно-бурий; жовтого навколоочного кільця нема, цим самка і відрізняється в основному від самця. Молодий птах подібний до дорослої самки, але світліший, зі світлими плямами зверху і темними — знизу.

Особливо масово та весело чорні дрозди співають на світанку та непізнього ранку. Вони мастаки імітувати спів інших птахів, звірів та багатьох звуків природи і не тільки. Кожен птах таким чином є ніби «птахою-оркестром» чи генератором різноманітних звуків. Неможливо людському вуху розрізнити переходи тих звуків, а якщо ще й хор співає птахів, то може здатися невідомо й що. Своє вокальне соло чорний дрізд нерідко прикрашає свистом, яким хазяї підзивають до себе своїх собак, виском автомобільних гальм, свистом чайника, або й дзвінками сучасних мобільних телефонів. Ну, а про імітування співу інших птахів немає, що й говорити. Їм легко «підміняти» спів синичок, зябликів, шпаків, багатьох інших птахів, навіть справжнього співу соловейка не відрізниш у виконанні солістів-дроздів та стрекіт сорок із сойками.

Декілька разів за життя, перебуваючи на природі, вдалося почути у виконанні дроздів і ку-ки зозулі. Ото слухаєш ті ку-ку, знайомі кожному з дитинства, та рахуєш їх, ніби скільки то ще лишилося жити. Слухаєш, слухаєш і відчуваєш якусь фальш, щось не так, ніби з акцентом говір. Але, коли очима знаходиш на гілці дерева чорну птаху й тоді розумієш, що то ж кривляка чорний дрізд. Подібну фальш не раз чулося й в «підставлянні» дятлів. Ніби стукає дятел по стовбуру дерева в пошуках харчів, але самого його не видно. А то своїм незбагненним «писком» із ще незбагненнішим голосовим апаратом чорний дрізд стука. Дивовижні ці пернаті створіння!

Цікаве про чорних дроздів.

Традиційне для більшості слов’янських народів, у тому числі українських гуцулів, ім’я цього птаха дало назву низці географічних об’єктів. Серед найвідоміших:

– історична область Сербії, а нині частково визнана самопроголошена держава — Косово.

– один із відомих культурних осередків Гуцульщини — місто Косів.

null

Віктор Аверкієв, фото та відео автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дрозд, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #парк, #птах, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: