Тернопільський суд виніс вирок 4 обвинуваченим у вбивстві активіста Віталія Ващенка

Опубліковано:
3 Липня, 2020

Тернопільський суд поставив крапку у справі вбивства громадського активіста з Тернопільщини, депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка. На лаві підсудних знаходилися: підозрюваний в організації злочину Олександр Закутній, два виконавці — Максим Кондратенко та Олексій Цимбалюк, а також посібник — Станіслав Бабенко. Згідно з вироком суду, Кондратенку дали 14 років тюрми, Цимбалюку — 13 років, Бабенку — 8, а Закутнію — 10. Вирок оголосили у Тернопільському міськрайонному суді сьогодні, 3 липня.

Нагадаємо, Віталій Ващенко помер у лікарні 27 травня 2016 року внаслідок важких тілесних ушкоджень, заподіяних йому на власному подвір’ї. Правоохоронці встановили, що четверо раніше судимих мешканців Кривого Рогу приїхали на Тернопільщину навмисне для того, аби виконати кримінальне замовлення.

Головний фігурант справи Олександр Закутній вимагав визнати його невинним та заявив, що тривалий судовий процес відбувався під тиском громадськості та погрозами. Стверджував, що не причетний до справи і готовий всіляко протистояти таким звинуваченням, оскільки вони не виконували ніякого замовлення навіть на побиття, не те, щоби вбивство. Проте суд, маючи докази, вирішив інакше.

Як повідомили у Тернопільському міськрайонному суді, органом досудового розслідування дії обвинувачених кваліфіковано:

– Закутнього О.П. за ч.3 ст.27 ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою;

– Бабенко С.І. за ч.5 ст.27 ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою;

– Цимбалюка О.А. за ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою;

– Кондратенка М.В. кваліфіковано за ч.3 ст.28, п.п. 4, 6, 11, 12 ч.2 ст.115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене з особливою жорстокістю, з корисливих мотивів, на замовлення, організованою групою.

Суд не погодився із такою кваліфікацією дій обвинувачених Закутнього О.П. та Бабенка С.І. , оскільки надані докази не доводили того, що між ними та Цимбалюком О.А., Кондратенко М.В., як виконавцями була домовленість щодо спричинення саме смерті потерпілому.

Суд констатував, що умисно завдаючи потерпілому Ващенку В.В. численні удари палицями по тілу, від яких він помер, обвинувачені Кондратенко М.В. та Цимбалюк О.А. діяли самостійно, вийшовши за межі заздалегідь обумовленого з Закутнім О.П. та Бабенко С.І. злочину, змінили зміст умислу та вчинили більш тяжкий злочин.

Також колегія суддів виключила з обвинувачення кваліфікуючу ознаку злочину за п.3 ст. 28 КК України, як вчинення злочину організованою групою, як така, що не знайшла своє підтвердження в судовому засіданні. Окрім цього не знайшла свого підтвердження в ході судового розгляду така кваліфікуюча ознака інкримінована обвинуваченим як, вчинення злочину з особливою жорстокістю.

Отже, вироком засуджено:

– Закутнього О.П. за ч.3 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України – організація умисного тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчинене групою осіб, на замовлення та призначено покарання у виді 10 (десяти) років позбавлення волі.

– Бабенка С.І. за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України – пособництво в умисному тяжкому тілесному ушкодженню, тобто умисному тілесному ушкодженню, небезпечному для життя в момент заподіяння, вчиненому групою осіб, на замовлення та призначено покарання у виді 8 (восьми) років 6 (шести) місяців позбавлення волі.

– Цимбалюка О.А. за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення; та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

– Кондратенка М.В. за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення. та призначено покарання у виді 13 (тринадцяти) років 6 (шести) місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

Запобіжний захід застосований до обвинувачених у вигляді тримання під вартою, продовжено до набрання вироком законної сили, але не більше двох місяців, тобто до 02 вересня 2020 року.

Також частково задоволено цивільний позов потерпілої Ващенко Н.М. про відшкодування моральної шкоди та стягнуто з Закутнього О.П., Цимбалюка О.А., Кондратенка М.В. моральну шкоду в сумі 600000 (шістсот тисяч) гривень з кожного, та з Бабенка С.І моральну шкоду – в сумі 300000 (триста тисяча) гривень.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ващенко, #вирок, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #суд, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: