Вибори президента Польщі: у другий тур проходять чинний президент і головний опозиціонер – екзитпол

Опубліковано:
28 Червня, 2020
Екзитпол, оприлюднений за результатами голосування на виборах президента Польщі 28 червня, засвідчує: у другий тур проходять чинний глава держави Анджей Дуда і головний опозиційний кандидат від «Громадянської платформи», мер Варшави Рафал Тжасковський. Явка склала рекордні 62,9%.

Про це повідомляє TVN24.

За даними екзитполу, Дуда отримав 41,8% голосів, а Тжасковський — 30,4%. Другий тур, у якому саме вони визначать переможця, відбудеться 12 липня.

«З такими результатами можна йти боротися за Польщу», — прокоментував підсумки голосування Тжасковський.

Дуда, зі свого боку, сказав: «Зараз за мене віддали більше голосів у першому турі, ніж п’ять років тому».

Інші кандидати, які брали участь у виборах, здобули значно меншу підтримку виборців. Так, незалежного кандидата Шимона Головню підтримали 13,3%, кандидата від крайньої правої партії «Конфедерація» Кшиштофа Босака — 7,4%, очільника партії «Весна» Роберта Бедроня — 2,9%, а керівника Польської селянської партії Владислава Косиняка-Камиша — 2,6%.

Екзитпол для польських телеканалів TVP, Polsat і TVN провела соціологічна служба Ipsos, яка традиційно організовувала опитування вподобань виборців у країні.

Голосування в Польщі тривало 28 червня із 7:00 по 21:00 за місцевим часом (8:00-22:00 за Києвом). Оскільки вибори організували в умовах епідемії коронавірусу, частині виборців із найбільш уражених районів дозволили голосувати поштою.

На виборчі дільниці потрібно було обов’язково приходити в масках, але під час підтвердження особи її просять ненадовго зняти.

Центральна виборча комісія Польщі повідомила про рекордно високу явку на виборах за історію незалежної країни. Так, станом на 12:00 на виборчі дільниці прийшло 24,08% виборців, а станом на 17:00 — 47,89% виборців.

Через високу явку у великих містах — зокрема Варшаві, Вроцлаві, Лодзі тощо — утворилися великі черги. Як передає Gazeta Wyborcza, подекуди люди мліли через спеку, чекаючи в чергах можливості проголосувати.

 

Нагадаємо, президентські вибори в Польщі мали відбутися ще 10 травня. Але країну, як і решту світу, охопила пандемія коронавірусу. Спершу владна партія «Право і справедливість» («ПіС») хотіла, не порушуючи карантину, організувати голосування виключно поштою. Але проти виступила не лише опозиція, а й молодший коаліційний партнер «ПіС» — партія «Злагода».

Зрештою, 6 травня після дебатів кандидатів у президенти «ПіС» і «Злагода» виступили зі спільною заявою, де домовилися про перенесення виборів на червень-липень. Формально 10 травня вибори відбулися, але через фактичну відсутність голосування Верховний суд Польщі визнав їх такими, що не відбулися.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #польща, #Президент
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: