В моїй інтерпритації цей вислів має не класичне завершення. Дурні господарі є, але це рідкість. Переважно господарі просто не мають ЗНАНЬ і НАВИЧОК для правильного виховання своєї собаки. Є ще категорія людей, котрі вже вміють, але не хочуть робити добре, бо всі ми знаємо, що дуже просто міняти когось, але дуже важко змінювати себе.

Мене звати Наталія Веретюк, я практичний психолог, який попри роботу в школах і дошкільних закладах, все своє житья паралельно працювала з собаками. Спочатку приватним кінологом, а пізніше я стала повноцінним грумером і всю свою любов енергію і натхнення віддала стрижці собак. І зараз я хочу не осуджувати власників нечемних собак, а дати людям деякі поради і шанс виправити ситуацію.

Сьогодні я хочу поговорити про наболіле. Про те, з чим стикаюся щодня, як на вулиці, так і під час роботи з собаками. Ми поговоримо про ПРОБЛЕМИ ВИХОВАННЯ МАЛЕНЬКИХ ДЕКОРАТИВНИХ СОБАЧОК.

Перш за все мушу ще раз наголосити-будь який кінолог вчить не собаку, а перед усім Вас. Саме ви повинні навчитися взаємодіяти і коректно впливати на свого підопічного. В іншому випадку нічого не відбудеться. Змінювати свої звички і бачення дуже важко, але повірте, воно того варте!

Першопричиною яка зустрічається у 90% людей є те, що вони забувають про те, що навіть собака, котра має 1 кг чи навіть менше все ще залишається собакою і має ті ж самі гени вовка в собі. Це така ж собака як і всі, лише менша. З усіма інстинктами, і характерними рисами. Ви повинні це памятати постійно і старатися уявляти що у вас не манюня іграшка, а алабай, чи німецька вівчарка, і ВСІ ВЧИНКИ ВАШОЇ СОБАКИ ОЦІНЮВАТИ ТАК, НІБИ ЇХ РОБИТЬ ВЕЛИКА СОБАКА. Тоді ви будете реальніше і адекватніше оцінювати її поведінку.

null

Собака це стайна тварина, а в стаї завжди присутня ієрархія. Завжди повинен бути вожак, котрий є головним і його всі не лише люблять, а і поважають….і хочеш чи не хочеш, навіть трохи побоюються. В природі все дуже жорстко, навіть жорстоко, наша задача збудувати ту ж схему вдома, але згладити ті гострі кути.

Собака не може бути вожаком! Тимбільше 1-2 кг собачка. Для неї це важко. Це завелика ноша відповідальності для такого створіння . Будь-яка собака повинна займати найнижчий щабель в ієрархії вашої сімї. Вона повинна безумовно поважати всіх без винятку людських членів сім’ї.

Проблема з маленькими собаками полягає в тому, що їх купують як іграшку і сприймають як дитинку. Їй дозволяють абсолютно все, бо вона маленька і така мила. І не зауважують як собака починає домінувати, принижувати своїх власників, кусатися, мітити територію і нападати на великих собак. Це призводить не лише до незручностей і проблем для власників, але часто виливається в постійні нерви і стрес для собаки, бо їй необхідно постійно відстоювати своє лідерство. А також може бути шкідливим і небезпечним для її здоров’я, бо така собака не лише не дозволить вам причесати її, але і буде проти всіх медичних процедур, неговорячи вже про те, що такі неслухняні Альфа собачки часто втікають і попадають під машини, чи нападають на великих собак і незавжди нажаль їх вдається спасти.

Задумайтеся, чому ви пробачаєте своїй собачці укуси коли ви її наприкоад розчісуєте? Якби вас кусав великий собака, ви б теж так спокійно і весело це сприймали як жарт?

Це категорично не правильно. Собака немає права навіть ричати на свого власника, бо таким чином вона вам погрожує. І за це повинна бути покараною. Я не є прихильником побиття собак і фізичних покарань, але можна знайти не травматичний і не больовий метод, який підійте саме вам і покаже собаці, що ви не дозволите себе так поводити, бо вожак і лідер Ви а не песик.

Ще одним важливим фактором є те, що людям здається, що маленьким собакам непотрібна дресура і що це смішно коли маленькі собачки виконують команди, або думають, що в маленьких собак замало мозгів щоб працювати як великі. Так от це міф! Кожна маленька собака може виконувати абсолютно всі команди нарівні з великими. Спробуйте її навчити ходити поряд, сидіти, лежати. Для цього ви можете скористатися допомогою кінолога, або черпати знання з інтернет ресурсів. Але будьте обережні, бо не всі там дають добрі поради. Знайдіть когось свого хорошого, серце вам підкаже. Або просто займайтеся своїми силами. Це точно не буде лишнім. Це розвине розумові здібності вашої собаки, навчить її чути і розуміти вас, навчить її що вона повинна вас слухатися і робити те, що ви хочете і навіть якщо саме ці команди не стануть вам в пригоді то вони стануть фундаментом у ваших взаєминах.

Дуже важливим є команда “місце” і власне повинне бути у собаки те своє незмінне місце і вона має чітко знати де це. Це буде добреі для вас, бо ви можете відправити її туди по команді коли вона вам заважає, а також і для собаки, бо там вона є недоторканою. І тут є дуже важливим пояснити це своїм дітям, що коли собачка сховалася в своє місце, то чіпати її не можна. Часто діти замучують собак, і бідолахи навіть немають де сховатися. Ось для цього і потрібне “місце”. Це межа, особистісний простір. Ви можете її звідти покликати, але витягувати силою це вже насилля. Найкраще якщо це буде десь в куточку на підлозі, чи під столом, де песик буде захищеним. Це не може бути на ліжку чи на дивані, бо там вона вгостях у вас. Всі верхні поверхні це місця для лідерів і коли ваша собака без дозволу лізе туди, то автоматично вважає себе на рівні з вами або і вище вас. Звичайно всі ми часом беремо собак на ліжка, і я не виключення, але моя собака злізе і піде на своє місце в ту ж секунду як я її про це попрошу, БО ВИРІШУЮ Я.

Дуже важливою в вихованні собак є стабільність і згуртованість. Тобто всі члени вашої сімї повинні обговорити правила, що можна собаці, а що ні, і дотримуватися їх постійно. Бо коли сьогодні ми наприклад не даємо їжі зі стола, а завтра даєм, то це вчить собаку до постійної боротьби за свої права, вчить шукати в вас слабинку і давити поки не отримає бажане.

Доречі їжа зі стола під час людського сніданку чи обіду це також не добре. Так як собака є нижче членів сімї по ієрархії, то і їсти з вами вона не може. Краще дати їй вкусняшку вже після їжі, а поки сімя обідає собаку відіслати на місце де її не будуть турбувати аромати людської їжі. Бо окрім проблем домінації, людська їжа для таких маленьких собачок є ще і досить небезпечною і може викликати низку проблем від алергії до травм і запальних процесів в кишечнику. Краще не ризикувати.

Дуже важливим є гуляти і соціалізувати вашу маленьку собачку. Вона не буде переляканою якщо ви правильно з маленького будете показувати їй світ. Почати краще з коротких прогулянок на поводку в спокійних кутрчках парку. Пізніше продовжувати прогулянки і виходити в більш людні місця, знайомити з іншими собачками, дітьми, а вже коли впевнено почуватиметесь в парку, можна пробувати виходити в місто. Такі прогулянки корисні як для фізичного, так і для психічного здоровя вашої собаки, крім того це значно скріпить вашу дружбу і ви станете справжньою командою.

Ви можете придумати свої сценарії життя з собакою, зручні саме для вас головне встановіть певні межі і правила і старайтеся всією сімєю їх дотримуватися, тоді буде щастя вам і вашій собачці. І не забувайте, вона у вас справжня СОБАКА, майже вовк.

Наталія Веретюк
практичний психолог

Наталія Веретюк в соціальних мережа:
ФБ – https://www.facebook.com/nataliya.veretyuk
Інстаграм – https://www.instagram.com/grooming_nataliya_veretyuk?r=nametag

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #наталія веретюк, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #психолог, #собака, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: