Фонду соціального страхування України нададуть фінансову допомогу для відповідних виплат з фонду боротьби з COVID-19

21.05.2020 15:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Зоряна Замкова

Кабінет Міністрів України виділив 2 278,8 млн гривень фінансової допомоги із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 для забезпечення Фондом соціального страхування України виплат у період карантину та протягом 30 днів з моменту його відміни. Відповідну постанову Уряд затвердив 20 травня 2020 року.

Зокрема, для надання Фонду допомоги виділено:

- 1 807,7 млн гривень – на поворотній основі для виплати матеріального забезпечення;

- 471,1 млн гривень – на безповоротній основі для виплати матеріального забезпечення (крім допомог по вагітності та пологах) в частині надання допомоги на період перебування у закладах охорони здоров’я і на самоізоляції під меднаглядом, а також для виплати одноразових допомог членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Нагадаємо, Законом України № 553-IX у складі Державного бюджету України створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Кошти зазначеного фонду спрямовуються, у тому числі, на надання фінансової допомоги Фонду соціального страхування України.

З 15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками Фонд здійснює компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець).

Право на таку допомогу від ФССУ мають застраховані особи за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Видача лікарняних листків, які є виключною підставою для нарахування зазначених виплат від Фонду, на сьогодні унормована. Для фінансування допомоги, на підставі отриманого від працівника лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» роботодавець оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Одноразові виплати в разі нещасного випадку на виробництві або встановлення профзахворювання для постраждалих і членів їх родин призначаються Фондом відповідно до діючих нормативно-правових актів, але будуть виплачені в 30-денний строк з дня закінчення карантину.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі