82-річна тернопілянка боїться вийти з дому, бо не має маски

Опубліковано:
8 Травня, 2020

Пані Нелі Новіковій – 82-а роки. Вона живе сама і вже майже два місяці старається не виходити на вулицю, бо боїться захворіти на коронавірус. Допомогти їй нікому, тому вона звернулася до журналістів з проханням придбати їй захисні маски. 

Історію життя літньої тернополянки розповідає видання 20 хвилин.Тернопіль.

Пенсіонерка живе в однокімнатній квартирі в одній з дев’ятиповерхівок Тернополя. Виходити далеко пані Неля боїться, тому що із засобів захисту у неї тільки саморобна марлева маска та зимові рукавички 

Телефонувала на гарячу лінію ─ не взяли трубки 

─ Я виходжу в магазини та аптеки тільки тоді, коли закінчуються ліки чи продукти. Або прошу когось… Влада говорить щоби пенсіонери телефонували на гарячу лінію, і вони поможуть, а там трубки не беруть, – говорить пенсіонерка. – Я вже давно живу сама. Чоловік помер ще 30 років тому, один син понад десять років живе в Німеччині, а інший в Тернополі, однак він має інвалідність та пересувається на милицях і приходити до мене не може. 

Неля Новікова розповіла, що дзвонила на багато гарячих ліній, але ніде їй не відповідали. Випадково вона побачила номер редакції, зателефонувала, і там їй відповіли. Журналісти привезли їй продукти, захисні маски та рукавички. За що вона дуже вдячна. 

Насправді історія цієї жінки – одна з багатьох, про які нам невідомо. Адже насправді ми не знаємо, скількох літнім людям потрібна наша допомога, скільком бракує елементарного – продуктів, води чи ліків. Не всі мають дітей, не всім можуть допомогти… Не всіх можуть підтримати просто словом, слушною порадою чи настановою…. 

«Зустрічаю гостей в масці, якій понад 25 років» 

Пенсіонерка розповіла, що в тій масці, яка на ній, вона зустрічає гостей, а самій масці вже понад 25 років. 

─ В мене є маска, яку я зшила сама і рукавиці прості, а в магазині я вже на них одягала ті одноразові. Без маски я не виходжу – боюся, бо якщо захворію, то за мною нікому доглянути, – говорить пані Неля. ─ Маю саморобний спиртовий антисептик, ним я дезінфікую руки. 

На фото видно, що антисептик та рукавиці пенсіонерка не купувала, а зробила вдома 

Коли пенсіонерка приходить в квартиру, то одразу дезінфікує руки, а маску та рукавиці миє та стерилізує. Попри свій вік, вона старається захистити себе навіть вдома і дуже часто прибирає в квартирі та на спільному коридорі. 

З продуктами допомагають знайомі 

Кілька тижнів пані Неля взагалі не виходить надвір. Вона закупляє продукти на декілька тижнів, аби зайвий раз не наражати себе на небезпеку. 

У Нелі Новікової залишилося багато знайомих ще з часів, коли вона працювала в Галицькому торговому домі. Тепер вони живуть в селах, але інколи навідуються до пенсіонерки. Та допомагають, привозячи продукти. 

З турботою про неї, колишні колеги навіть видрукували листок з невідкладними службами, аби пані Неля у випадку необхідності завжди знала до кого звернутися. 

─ У Тернополі немає проблем з продуктами, та й мені мої знайомі інколи допомагають та привозять зі своїх господарств молоко або картоплю. 

«Живу за рахунок субсидії і не скаржуся» 

Син пані Нелі десять років тому поїхав працювати до Німеччини, там і залишився. Зараз у нього є своя родина, і інколи він приїжджає в гості до пенсіонерки. Однак через карантин бачилася вони з сином останній раз ще на Різдво. Він не забуває про матір і телефонує по два-три рази на тиждень.

Пані Неля поділилася, що син фінансово майже не підтримує її, але не через те, що не може. Вона сама не хоче брати у нього гроші, бо розуміє, що сину треба годувати свою родину. 

─ Я не скаржуся. Пенсії від держави, звісно, не вистачає, але рятує субсидія. Її вистачає, щоб сплатити комунальні послуги, а за кошти, які залишилися, я і живу. До наступної пенсії має вистачити. 

Росіянка, яка майже все життя живе на Західній Україні 

Неля Новікова народилася в Росії у Курській області, але через роботу чоловіка вона переїхала на Львівщину, де проживала довгий час. Пізніше держава виділила її сім’ї квартиру в Тернополі, де вона живе і досі. 

─ У ті часи ніхто з Росії на Західну Україну їхати не хотів, але ми з чоловіком ризикнули. Спочатку чоловік працював в Ходорові, потім в Красному, що також на Львівщині. Нам пощастило, тому що оточували нас завжди добрі та приємні люди. Пізніше, коли ми з чоловіком оселилися в Тернополі, то зі Львівщини до нас продовжували приїжджати в гості старі знайомі. 

Останнім місцем роботи пані Нелі був Галицький торговий дім. Там вона працювала 18 років, до виходу на пенсію. 

«У церкву не ходжу, хоч вона і поряд» 

Неля Новікова розповіла, що до карантину в церкву навідувалася нечасто, тільки на великі свята. Для неї немає різниці в церкву, якого патріархату піти. 

─ Я не вибирала церкву, у мене вона під боком. Яка різниця куди піти помолитися? 

Зараз пенсіонерка взагалі не ходить на церковні богослужіння. Каже, що якщо захоче послухати, то просто відкриває вікно. 

«Карантин закінчиться нескоро» 

─ Я бачу, як люди постійно ходять вулицею, не дотримуються карантину, звісно, якщо вони будуть і надалі так робити, то карантин закінчиться нескоро. У нашому домі люди майже не виходять надвір, – говорить пані Неля. 

Якщо дотримуватися застережень лікарів і старатися не виходити на вулицю, то коронавірус можна перемогти. Усе залежить від самих людей і тернополян, зокрема, впевнена пенсіонерка.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бабуся, #карантин, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: