У Тернополі урочисто відзначили орденами прижиттєво та посмертно двадцятьох добровольців краю

Опубліковано:
15 Жовтня, 2019

В День захисника України, сьогодні, 14 жовтня відбулась перша на Тернопільщині церемонія «Доброволець Тернопільщини» та вшанування добровольців краю.

На урочистому заході, який відбувся у приміщенні Тернопільського академічного драмтеатру ім. Т.Г.Шевченка, орден «Лицарський хрест добровольця» вручили 17-м захисникам прижиттєво. Ще троє добровольців посмертно удостоїлися цієї почесної нагороди, яку забрали члени їхніх родин.

На нагородженні були присутні військові, їхні сім’ї, волонтери. Перед початком нагородження до присутніх звернувся голова Тернопільської облради Віктор Овчарук, який наголосив, що спокій українських домівок, спокій близьких — у надійних, сильних руках саме захисників.

—  Сьогодні надзвичайно боляче й сумно говорити про тих хлопців, які віддали свої життя за нашу незалежність. Мабуть, немає нічого ціннішого, аніж життя, цілісність родин, мир на нашій землі. А воякам, які загинули за неньку, ми зараз можемо віддати шану молитвою та вічною пам’яттю про них, про їхню доблесть. Ми також повинні зробити все, щоби мрія, за яку бійці віддали своє життя, збулася. А мрія та їхня – побачити міцну, незалежну, розбудовану та щасливу державу, не чути сліз і пострілів. Тому краща дяка для захисників – се продовження боротьби, а не підкорення ворогові, — наголосив Віктор Овчарук.

Очільник облради подякував кожному добровольцю – жінкам та чоловікам за свідому, добровільну працю на благо миру на рідній землі. Віктор Вікторович підмітив, що згадати кожного – це головна місія церемонії нагородження «Доброволець Тернопільщини». І проводитиметься вона доти, допоки кожен, хто першим став на захист своєї землі, отримає «Лицарський хрест добровольця».

Голова громадського об’єднання учасників АТО Галичини Ружена Волянська також наголосила на важливості відзначення добровольців Тернопільщини, які були одні серед перших, хто ризикуючи власним життям, з честю і гідністю протистояв ворогу.

— Я сформувала комісію при Тернопільській обласній держадміністрації, яка складалася із добровольців, голів громадських та добровольчих організацій. Відповідно члени комісії пропонували осіб, яких варто було представити для нагородження. Серед кандидатур були добровольці, яких представники організацій добре знали особисто, знали їхній бойовий шлях, героїчні вчинки, честь та доблесть, яку ті виявили в бою. Ми прагнули вшанувати як тих добровольців, котрі тепер живуть в області, так і пам’ять тих, які загинули в цій неоголошеній війні, — зазначила пані Ружена.

Так, одним із нагороджених був тернополянин Павло Тарасенко. На початку АТО хлопець проходив строкову службу в четвертому полку Нацгвардії України у Павлограді. Після демобілізації з 2016 року відбував ротації у другій окремій тактичній групі ДУК «Правий Сектор». Залучався до бойових дій на Сході України.

—  Дещо прикро мені, що не зміг взяти участь в антитерористичній операції з її початку – із 2014 року. Та радий, що зробив те, що міг задля оборони нашої Батьківщини. Вдячний усім, хто був зі мною поруч, коли я вирушав на свою першу бойову ротацію. Ми стильні духом, не віддамо різну землю на спаплюження ворогові, тож перемога буде за нами, — зазначив Павло Тарасенко на церемонії нагородження.

Серед почесних краян, яким вручили ордени та подарунки в День зaхисникa Укрaїни, була і мешканка Копичинець на Тернопільщині Марія Двадцята. Дівчина брала участь у Революції Гідності, після чого долучилася до бойових дій у місті Щастя.

—  Вдячна усім – волонтерам, друзям, побратимам, бо саме завдяки вам я відчувала на війні значну підтримку. Оскільки сьогодні випало переглядати світлини із зони бойових дій, із Майдану, я ніби знову занурилася в ті часи, коли гинули наші українці під ворожими руками. Дуже се боляче, коли гинуть захисники, які вийшли, бо доля рідної землі їм небайдужа. Спостерігаю, що сьогодні на церемонію нагородження прийшло немало дітей, які є нашим майбутнім. Важливо, що все, що ми робимо для того, аби тут був мир та спокій, робимо насамперед для наших діток. Сподіваюся, що з них виростуть справжні українці, які в майбутньому розбудують нашу державу. Державу без війни.

Росія – один із найбільших ворогів у світі. А ми виступили проти цього агресора і боронитимемо свої позиції надалі. Тому перед тим, як підписати перемир’я з Росією, я закликаю десять разів подумати. Бо звідки ми знаємо, що це не буде саме те перемир’я, через яке потім воюватимуть наші діти, — наголосила Марія Двадцята.

                       

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #віктор овчарук, #добрровльці, #нагорода, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #орден, #ружена волянська, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: