Олександр Венгринович: «Лемки розсіяні світом, але лемківська ватра збирає всіх ген до купи»

Опубліковано:
27 Липня, 2019

З 2 по 4 серпня 2019 року в Монастириськах, у музейному комплексі «Лемківське село», мав відбутися ХХ фестиваль лемківської  культури «Дзвони Лемківщини». Але наказом міністра культури України Євгена Нищука (№1014 від 20 листопада 2018 року) фестиваль отримав статус Міжнародного. Тому в серпні на Монастирищині розпочинає відлік І Міжнародний фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Головний організатор фестивалю – Всеукраїнське товариство «Лемківщина». Також серед організаторів -Міністерство культури України, Тернопільська обласна державна адміністрація і Тернопільська обласна рада.

На Тернопільщині триває підготовка до ХХ Міжнародного фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Важливі організаційні питання обговорили на нараді під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Світлани Беспоповцевої. Вона наголосила, що до організації фестивалю слід віднестися якомога відповідальніше та якісно виконувати доручені завдання:

«Для нас важливо зберегти самобутню лемківську культуру, презентувати творчі надбання та якнайповніше відтворити ці унікальні традиції. Як для дорослих так і для маленьких гостей ювілейного фестивалю підготували цікаву та насичену програму», – зазначила Світлана Беспоповцева.

Керівник Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович наголосив, що цьогоріч лемки відзначають кілька поважних дат. По-перше, 75-ті роковини з початку депортації етнічних українців Польщі у 1944-1951 роках. По-друге, ювілейний ХХ фестиваль лемківської культури: «Тому цей фестиваль має бути особливим. І він таким буде! Сподіваємося, що на Монастирищині майорітимуть прапори Канади, Бельгії, Словаччини, Румунії, Сербії, Польщі… і, звичайно, України. Лемки розсіяні світом, але лемківська ватра збирає всіх ген до купи».

Директор музейного комплексу «Лемківське село» Віра Дудар розповіла: «Триденний фестиваль – це дуже відповідально. Такий формат фестивалю буде вдруге. Але цього року ми вирішили приділити особливу увагу лемчаткам і зробити для них окрему ватрочку. Очікуємо на приїзд лемківських художніх колективів, готуємо інсталяції, присвячені 75-річчю депортації лемків, реконструкцію подій 75-ти річної давнини. Хотілось би, щоб розпочалось будівництво нового музею, адже є вже перший камінь, та роботи ще не розпочаті. І знову оголосили конкурс на макет пам’ятника жертвам репресій і депортованим, що має бути у Монастириську».

Фестиваль «Дзвони Лемківщини» щорічно збирає 20-30 тисяч гостей. А за 20 років його відвідало близько 300 000 гостей. Що ж чекає на прихильників лемківської культури цього року?

У програмі фестивалю:

2 серпня, Лемківське село:

17.00 – запалювання молодіжної ватри.

17.30 – концертна програма. Виступи колективів та окремих виконавців Монастириського району, гостей Фестивалю. Лемківські ігри.

21.00 – молодіжна забава.

3 серпня, Монастириська:

9.00 – огляд експозиції Музею лемківської культури і побуту.

11.00 – хід учасників фестивалю по місту. Покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку, пам’ятного знаку депортації лемків, фіґури Покрови Пресвятої Богородиці.

3 серпня, Лемківське село:  

12.00 – огляд містечка народних промислів, традиційної лемківської кухні, експозицій у музейних приміщеннях.

13.00 – урочисте відкриття Міжнародного фестивалю лемківської культури. Запалювання ватри. Театралізований літературно-музичний пролог.

14.30 – привітання керівників та представників державних і громадських установ та організацій України, області, району, міста.

15.00 –  концертна програма.

15.30 – презентація книжок на лемківську тематику, тематичні конкурси, спортивні ігри та змагання.

23.00 – нічна молодіжна забава.

4 серпня, Лемківське село:   

10.00 – Служба Божа біля каплички на Ватряному полі.

12.00 – продовження  концертної програми.

17.00 – урочисте закриття Фестивалю.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дзвони лемківщини, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: