Візит Владики Тихона до Теребовлянської ПЦУ Св. Володимира

Опубліковано:
9 Липня, 2019

Такий візит Архієпископ Тернопільський і Бучацький Тихон наніс в день Різдва Іоана Хрестителя, 7 липня 2019 року. Тоді ж теребовлянці святкували день Чудотворної ікони Божої Матері «Теребовлянської». Була проведена спільно Архиєрейська святкова Літургія Владики з настоятелем храму та більше десяти священиками району, а потім освячувалася вода біля каплички.

Владика заходив через браму на територію церкви під звуки дзвонів, а перед ним діти устеляли дорогу пелюстками троянд, що за давнім українським звичаєм означає побажання досконалості, процвітання та багатства. На порозі храму Високопреосвященнійшого Владику зустріли парафіяни з хлібом, сіллю, таким чином виявили свою гостинність та особливу повагу. У самому храмі Рівноапостольного князя Святого Володимира його настоятель, обласний декан, декан Теребовлянського деканату, митрофорний протоієрей Володимир Якубишин запросив Владику очолити святкове Богослужіння та піднести молитви до Пресвятої Богородиці перед Її іконою «Теребовлянською» за Україну та благочестивий народ. У Богослужінні Владиці співслужили більше десяти священиків єпархії. Після Євангельського читання Архієпископ Тихон звернувся до присутніх із проповіддю, під час якої розповів про історію «Теребовлянської» ікони. По завершенні літургії Владика привітав усіх зі святом Різдва Іоана Предтечі та святом Покровительки міста Теребовлі. Духовенство разом з вірянами пройшли хресним ходом до каплички в честь «Теребовлянської» ікони, біля якої у пам’ятній водній купелі, побудованій в честь 1025-ліття хрещення Руси-України, звершили Чин Малого освячення води. Святкове Богослужіння завершилося многоліттям та окропленням присутніх освяченою водою.

Після всього було взято інтерв’ю у Владики Тихона.

– Розкажіть про мету свого візиту?

– Сьогоднішнє святкування Різдва Предтечі Хрестителя Господнього Іоана ми провели на запрошення благочинного отця Володимира Якубишина, а також відвідали паству, парафію цього прекрасного храму Рівноапостольного князя Володимира. І за звичаєм на Тернопіллі провели відпуск в честь «Теребовлянської» ікони Божої Матері, яка покривала місто Теребовлю, всі її древні храми і весь люд. Ікона рятувала теребовлянців від татаро-монголів, інших нападників. Завдяки молитвам людей до ікони, вона врятувала колись і Львів від нападу шведів. До сьогоднішнього дня «Теребовлянська» ікона Божої Матері знаходить у Львові, в Соборі Святого Юра і ми на превеликий жаль не можемо її взяти для людей хоч на якийсь нетривалий час. На мою думку, не потрібно тримати ікони в заперті, нехай люди моляться, бо сила молитов дуже велика, не одне покоління вірян в цьому переконалися.

На Вашу думку, що таке життя?

– Життя – це тимчасове явище, ми народжуємося, проживаємо певний період часу і за нього кожна людина має мати в собі любов до Бога, в той же час страх Божий. Коли людина його має, то вона з трепетом приступає до молитви, не зробить ніколи нічого поганого, а навіть якщо вчинить якийсь прогріх, то завжди піде до храму та буде просити покаяння, сповідатиметься. Так, що ми, люди, маємо тимчасове земне життя, проте є ще й життя Небесне, вічне, Боже. Кожна людина повинна прожите своє земне життя в любові до Бога, один до одного, дотримуватися заповідей Божих і дякувати за кожний прожитий день нашому Господу Ісусу Христу.

– Якщо людина за все своє життя не зробила ні одного доброго діла, але не зробила і поганого, то яка вона?

– Не кожна людина має талант посіяти, а потім пожати. Є такі з людей, які не сіють, але користуються готовим. Кожен несе свій Хрест Господній, кожному Бог дає випробовування. Але одні падають, піднімаються і творять таки праведні діла, а інші ні. Якщо людина за земного життя не зробила нічого поганого, то це вже добре, добре на сьогоднішній день у 21 столітті.

В кінці Богослужіння отець Володимир Якубишин висловив подяку Владиці Тихону: «Дорогі парафіяни, дозвольте від вашого імені висловити щиру подяку Їх Високопреосвященству Архієпископу Тернопільському і Бучацькому Тихону за проведену таку велику Літургію в честь нашого свята та в честь ікони Божої Матері «Теребовлянської», якій вже налічується близько 400 років від того часу, як вона з’явилась. Нам дуже приємно, що сьогодні всі молилися за нас, за наше місто, за ті родини, які втратили своїх синів та дочок на війні з російським окупантом. Дякую Вам, Владико, за ваші щирі молитви!»

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #владика, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини, #тихон
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: