Тернополяни спостерігають рідкісне астрономічне явище - протистояння Юпітера

11.06.2019 13:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

Протистояння п'ятої та найбільшої планети Сонячної системи газового гіганта Юпітера спостерігають тернополяни після заходу Сонця. У ці ночі планета стала на одну умовну лінію разом із Землею і Сонцем. Відстань від Землі до Юпітера саме у ці дні 640 млн км.

Учасники групи любителей астрономії "АстроТернопіль" допомагають побачити рідкісне астрономічне явище, запрошуючи бажаючих на "тротуарки" - у цей час вони виносять свої телескопи на двір та дивляться у нічне зоряне небо. Зазвичай спостерігають Місяць, але вже третій день поспіль у об'єктивах телескопів красень Юпітер і три найбільш яскравих супутники — Європу, Ганімед і Каллісто.

На півдні зоряного небосхилу Юпітер у ці дня сяє, його можна побачити неозброєним оком, а також у біноклі.

Тетяна Свинарик-Іващенко, астрофотограф-любитель: "Сьогодні - протистояння Юпітера. Протистояння планети, або Опозиція планети - це таке розташування Сонця, Землі та планети, при якому Земля знаходиться між Сонцем та цією планетою, у нашому випадку - Юпітером. У цей час для земного спостерігача планета перебуває у протилежному напрямку від Сонця, тобто знаходиться в "опозиції" до нього. Сьогоднішня тротуарка була спонтанною. Юрій Стоянов змотивував на спостереження. Бачили Юпітер з 4-ма супутниками. Місяць, його моря, кратери і термінатор - це вже майже обов'язкова програма. Несподіванкою виявилася присутність людей з ще одним телескопом - рефлектором Ньютона "Sky Watcher". Так що, нині ми мали змогу порівняти, що видно у мій рефрактор, а що у рефлектор. Чудово!"

"Тротуарка" на БАМі відбувається на стадіоні між 19 і 20 школами. На масибі Дружба на набережній або біля магазину через дорогу від "Маяка". 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null




Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі