На Тернопільщині чоловік вирощує 40 сортів хурми

Опубліковано:
9 Червня, 2019

40 сортів хурми вирощує чортківчанин Іван Мерлавський. Каже, теплолюбна рослина щедро плодоносить і у нашій місцевості, головне – правильний догляд.

   – Хурма з латини означає «їжа богів», – розповідає господар. – Перші саджанеці сорту Тамкам та «Іччі кі кей джіро» привіз з Америки. Вони морозостійкі, може витримувати температуру до 26 градусів. У мене на ділянці прижився одразу, жодних клопотів з ним не мав. У перший же рік навіть зібрав невеличкий урожай. Вага одного плоду була 200-250 грамів. Хурма буває чоловічої та жіночої статі. Плодоносять ті, що жіночої. Хоча є і багато гібридних сортів.

   Хурма доволі нетипове дерево для тернопільського регіону. Її батьківщина — Кавказ і Японія. Купити саджанці можна на місцевих ринках. Привозять їх з Італії, Греції, Туреччини. Хурма, за даними селекціонерів має більш 725 видів

  Для хурми, за словами Івана Васильовича, потрібно обирати сонячне місце, щоб не було протягів. Так деревце буде швидко розвиватися і рости. 

null
null

  Молоді деревця, висадив  у горщики, зараз вони зимують у підвалі. Переживав, щоб не обмерзли у відкритому грунті, так підростуть, добре укоріняться, а навесні, як потепліє, висаджу надворі, – каже він.

   На низ горщиків господар завжди вистеляє  шкаралупами волоських горіхів, каже, що вони найкраще виконують функцію дренажу. Втім можна й брати перевірений керамзит. Чорнозем для заморського деревця не годиться, найкраще торф або спеціальний грунт для цитрусових. Коли у травні висаджує у відкритий грунт, то старається на 10 сантиметрів нижче рівня грунту.

null
null

– Після посадки потрібно постійно поливати хурму, – зауважує він. – Вона відмінно переносить надлишок вологи, без її наявності молоді дерева можуть загинути. Тому на самому початку не жалійте води.  З підживленням хурми потрібно бути дуже обережним, щоб «перегодувати». Інакше деревця різко можуть піти в ріст і не визріє деревина. Хурма відноситься до числа рослин, нормально почувають себе на бідних ґрунтах, її краще недогодувати, ніж перегодувати мінеральними і особливо органічними добривами. Для підживлення використовую розчин коров’яку, курячого посліду. Добре грунт і, навіть листя дерева, посипати деревним попелом. Це найкраща профілактика від шкідників. З середи вересня кроплю листя монофосфатом калію, щоб гілки зміцніли і визріла кора.

– Завжди прищипую або обрізую головний пагін на однорічках, – зауважує Іван Мерлавський. –  Тоді всі соки підуть у бічні гілки, вони швидше розвиватимуться. Загалом з хурмою дуже мало клопоту і вона не потребує особливого догляду. Головне висадити її в правильному місті і вона щороку буде тішити смачними плодами.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ван мердавський, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #хурма
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: