Як британський фермер керує на Чортківщині

01.05.2019 17:35   Джерело: chortkiv.city
Опубліковано : Новини Тернопільщини

Редфірн Крістофер Марк – британський аграрій, який є четвертою визначальною постаттю в біографії ТОВ «Нива Біла», однієї з найпомітніших агропромислових компаній на Чортківщині як з сучасним управлінським рівнем, так і особливим новаторством в обробітку землі.

Журналісти Чортків.City апріорі мали на меті бесідувати з генеральним директором «ТОВ «Нива Біла» виключно про благодійність. Адже за підсумками минулого 2018 року компанію номіновано в традиційному публічному благодійному проекті «Людина-меценат року», а також компанія була генеральним спонсором благодійного проекту «Love fest».

Однак наша розмова вийшла за рамки означеної спершу теми.

Читайте також

Злодій проник в будинок, де тривав ремонт
У Чорткові «розумні лавки» інформуватимуть про шкоду відпрацьованих батарейок (Фото)
27 нових металопластикових вікон встановили у Чортківській школі спортивного профілю №3

Сім – на шість

На зачин – трохи статистики.

В обробітку компанії – 7 тисяч гектарів землі в шести селах району: Біла, Росохач, Полівці, Джурин, Базар, Шульганівка і частково Палашівка.

Вона об`єднує чотири агропідприємства: ТОВ «Нива Біла», «Степ-М», ПАП «Січ» і «Полівці».

Власниками фірми з 2011 року є двоє братів з Нідерландів.

Чисельність працюючих – 114 осіб, всі оформлені офіційно.

«Сільське господарство – то моя кров»

– Я виріс на невеликій британській фермі, – розповідає «нивівський» генеральний. – Потім вступив до університету. А коли повернувся з навчання, почав управляти трьома господарствами і четвертим батьківським, також спостерігав за господарствами довкола Англії – як там все відбувається. Тоді й вирішив все-таки займатися аграрним напрямком і мати у ньому власний шлях.

З 2012-го провів певний час в Україні – власне в сільськогосподарській галузі. Торік у липні протягом трьох днів перебував у «Нива Біла», представляючи інтереси інвестора. А коли відбувалась зміна генерального директора, мені запропонували тут працювати.

Тому все-таки сільське господарство – то моя кров! (Сміється).

Ми цікавились, чи він, маючи за Батьківщину батьківщину футболу (ось така вимушена тавтологія!), любить цей вид спорту. Виявляється, захоплюється багатьма видами – й футболом зокрема, і регбі також.

А ще вже полюбив Чортків, де тепер живе. Улюблений уїк-енд – вивчати наше старовинне місто та околиці. Нещодавньої неділі понад дві години провів у Чортківському замку і не менше – на подвір`ї Святопокровської церкви.

– Ходив, роздивлявся все із захопленням, – зізнається.

«Мета – удосконалити виробництво і досягти значних змін для компанії»

Цікавимось власне Крісовою «родзинкою», яка, сподіваємось, незабаром з`явиться в життєписі компанії. Адже почерк кожного керівника виключно індивідуальний.

– Мета – все-таки удосконалити виробництво і досягти значних змін для компанії, – відповідає генеральний.

Фото Любомира Габруського

– Україна має дуже великий потенціал в напрямку її поступу до того, щоб стати основною житницею Європи, але це залежить від багатьох факторів, – стверджує Крістофер.

Крісові випала можливість побувати в інших регіонах України, наприклад, в Черкасах, Дніпропетровську, Одесі. Тобто, є підстави для порівняння: і ґрунти на Чортківщині дуже добрі! Лиш необхідно сумлінно працювати на хороший кінцевий результат. Ось так.

Про менталітет і наполегливість

Крістофер Редфірн директорує в «Нива Біла» з кінця вересня минулого року. Багато це чи мало для того, щоб вдаватись до якихось акцентів? Виявляється, і так, і ні.

Наприклад, що з менталітетом суто галицького селянина – такого собі вічного землероба? І як зараджують цьому керівники на місцях – в отих чотирьох агропідприємствах, з`єднаних спільним брендом?

– Наразі можу поділитися інформацією стосовно тих сіл, де ми працюємо, – ось така більш ніж лаконічна відповідь. І далі: – Як і в будь-якій іншій галузі, є люди, які виконують свою роботу дуже добре. Іншим потрібне відповідне навчання – і вони зможуть досягти хорошого рівня.

У пріоритеті – все ж виробництво

– Продаж – це вже інша цікава галузь, – погоджується Кріс. – Є три варіанти: можна повністю продати все вирощене, можна експортувати Чорним морем, наприклад, з Одеси або третій варіант – експорт в Європу. Ринок також є важливим. Але в пріоритеті компанії – виробництво.

Фото Любомира Габруського

Усі перелічені агропідприємства в основному спеціалізуються на вирощуванні зернових культур, озимих та ярих – пшениці, ячменю, ріпаку, сої, соняшнику, кукурудзи, гороху і частково – жита. З цукровими буряками по-іншому: за словами генерального, для їх більш потужного вирощування потрібний довготривалий договір з переробником.

Благодійність не напоказ

– Нас зацікавила місія, що ви допомагаєте багатьом проектам, – власне таким меседжем з уст журналістів Чортків.City і започатковувалась наша розмова з генеральним директором фірми.

– Маємо бюджет на села, який розраховується за чисельністю площ в обробітку, – деталізує наш візаві. – Сільські ради моніторять потреби громадян, адже люди звертаються безпосередньо до органів місцевого самоврядування. І тому в кінцевому підсумку пайовики, що довірили нам свою землю, самі вирішують, як їм оптимально використати виділені кошти. Нас повідомляють, ми зважуємо і приймаємо рішення в межах своїх можливостей.

Хороша звістка: буквально недавно в такий спосіб спрямовано відповідну суму на розвиток футбольної команди в Полівцях.

– Село вирішує, як розподілити ці гроші, – резюмує Кріс. – Також допомагаємо нашим пайовикам – якщо, наприклад, похорон в сім`ї або комусь потрібне медичне лікування. Але це вже зовсім інший бюджет.

Фото Любомира Габруського

 

Фото Любомира Габруського

 

Фото Любомира Габруського

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: chortkiv.city  

Коментарі