Завдяки Уряду Гройсмана: з травня газ подешевшає на 300 гривень

Опубліковано:
25 Квітня, 2019

З 1 травня вартість газу буде нижчою. Жителі Тернопільщини будуть платити на 300 грн. менше за тисячу кубометрів. Відповідне рішення прийняв НАК «Нафтогаз» 22 квітня. Очікуться, що ціна буде падати відповідно до світових ринкових тенденцій.

Прийняття цього важливого рішення стало можливим завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Він переконаний: це є гарним початком для подальших знижень.

“Я завжди був проти зростання ціни на газ. Людям важко платити, я це розумію. Але якщо у 2008 році старі політики приймають рішення підписати зобов’язання України, потім набирають під це борги, а потім я як прем’єр-міністр маю ці борги віддавати, – я не маю вибору. Це непопулярні рішення, які не подобаються ні мені, ні людям. Але якщо у Європі ринкові ціни падають, то чому Нафтогаз не приймає швидких рішень, а починають крутити це питання? Я їх попередив: якщо вони будуть маніпулювати цим питанням, то мені з ними не по дорозі. Як і більшості громадян України. Нафтогаз має виконувати соціальну функцію”, – зазначив Глава Уряду.

Нижча ціна або відставка

Кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни. Однак газовий монополіст  – компанія НАК «Нафтогаз України» – всіма можливими шляхами домагалася підняти ціну на газ для українців.

Населення не може платити більше за газ, якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше. Тому 3 квітня 2019 року Уряд прийняв Постанову №293, якою зобов’язав державну компанію НАК «Нафтогаз України» з травня знизити ціни на газ для населення. Натомість НАК «Нафтогаз України» 9 квітня звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням скасувати затверджене положення про покладення спеціальних обов’язків, яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього. 

Тому під час засідання Кабінету міністрів України на минулому тижні Прем’єр-міністр України Володимир  Гройсман висловив стурбованість нахабством державної компанії НАК «Нафтогаз України», яка «спілкується» зі своїм акціонером – українським народом – мовою шантажу.  Він заявив, що газ для населення з 1 травня 2019 року має подешевшати, інакше уряд ухвалить рішення про звільнення менеджменту НАК “Нафтогаз України”.

“Вони пішли на це. Крім того, у контракті було зобов’язання формувати більше власного видобутку, забезпечувати транзит. Але я хочу сказати Нафтогазу і всім керівникам: третього разу не буде. Я не буду ставити ультиматумів, я на наступний день на найближчому засіданні уряду запропоную ухвалити рішення”, – додав Премʼєр.

Регулювання ціни по-новому

За дорученням Кабінету Міністрів НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками Уряду розробив новий механізм визначення регульованої ціни. Він дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до рівня 8247 грн за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна).

А ще механізм передбачає такий підхід: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.18 р., ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений Урядом рівень, то ціна для населення залишиться на цьому рівні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #газ, #гройсман, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #ціна
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: