Рецепт пісної кропив’яної зупки з Теребовлі

23.04.2019 21:53   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

Даний рецепт не є стабільним, його можна варіювати по різному, все залежить від смаків людей, але основний інгредієнт - молоді листочки кропиви жалкої обов’язковий.

Інгредієнти зупи

Розрахунок на 3л каструлю. Верхні частини рослини, 2-3 середніх картоплин, 1 невелика цибулина, пів середньої морквини, заправка( в даному випадку – 1ст. ложка пшона, але можна використати також гречку, ячмінну, кукурудзяну, перлову крупи, інші, або навіть склянку вареної квасолі), невеличкий лист лавру, круглі чорний та духмяний перець, сіль, олія.

null

Підготовка до приготування страви

Слід зривати лише молоді, верхні листки кропиви жалкої, вони більш ніжні та менш жалкі, це можна робити в рукавицях. А збирати сировину слід в лише екологічно чистих місцях, наприклад, в міських парках(навіть в самих доглянутих парках можна зустріти цю рослину; до того ж парк – єдине екологічно чисте місце у великих містах), на луках, галявинах дібров, пустирях тощо. Після цього добре промити листя під струменем води чи навіть облити окропом, але при цьому слід пам’ятати, що висока температура нейтралізуєчастково вітамінний склад рослини. На друшляку висушити та порізати, або можна кидати й ціле листя.

null

 

null

 

null

 

null

Власне приготування страви

Порізану картоплю варимо разом з морквою, потертою на терці та пів цибулини. Якщо ж морква нарізана більшими куснями, то її кидають раніше за картоплю на 10-15хв. так, як вона вариться довше. За той час на пательні з олією підсмажуємо половину порізаної дрібно, або кружальцями цибулини до золотистого кольору і заливаємо пів склянки окропом, і так залишаємо.

Через 5хв. після картоплі кидаємо вибрану заправку. Коли картопля зварилася, то тоді додаємо листя кропиви й лавровий лист, круглий перець, сіль. Суміш має кипіти ще 5-6хвю, після цього з пательні виливаємо підсмажену цибулю в окропі. Готовій страві даємо настоятись до пів години.

Смачного, шановні! Шануймось!

null

 

null

 

null

 

null

Наукова довідка

Склад листя кропиви: містять глікозид уртицин, дубильні речовини (до 2 %), каротиноїди, хлорофіл (до 5 %), вітаміни С, В2, В3, органічні кислоти, мікро- і макроелементи (кремній, залізо - 41 мг%, мідь - 1,3 мг%, марганець - 8,2 мг%, бор - 4,3 мг%, титан - 2,7 мг%, нікель - 0,03 мг%).

Фармакологічна дія: Має кровоспинну, діуретичну, жовчогінну, загальнозміцнювальну дію, нормалізують ліпідний обмін, сприяють регенерації слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, збільшують кількість еритроцитів, нормалізують склад крові, зменшують вміст цукру в крові, справляють судинозвужувальну дію.

Примітка: дану страву можна готувати у пости, а поза ним  варять на м’ясі птиці, свині чи ВРХ, навіть кролів та зайців тощо.

Віктор Аверкієв


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі