Митрополит Епіфаній: «Почаївська Лавра теж з часом приєднається до ПЦУ»

Опубліковано:
20 Квітня, 2019

Минулі вихідні стали знаковими для  християн Тернополя. Адже цими днями наш край відвідав Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

У суботу, 13 квітнямитрополит Епіфаній очолив Всенічне бдіння у кафедральному соборі Різдва Христового.

А ось у неділю, 14 квітня, молився у храмі святих Бориса і Гліба разом із  архієпископом Тернопільським і Кременецьким Нестором, архієпископом Тернопільським і Бучацьким Тихоном та єпископом Тернопільським і Теребовлянським Павлом, під час Святої Літургії співслужило духовенство Тернопільської єпархії.

Разом із митрополитом за волю і долю України молилися сотні тернополян. На Богослужіння приїжджали жителі зі всіх куточків області.

Під час проповіді Предстоятель ПЦУ говорив про Великий Піст та що він означає для християнина. Наголосив, що людям варто постити не лише тілесно, а й духовно, слідкувати за своїми вчинками та словами.

Наприкінці Богослужіння з привітальним словом перед митрополитом виступили голови обласних адміністрації та ради Степан Барна, Віктор Овчарук і міський голова Сергій Надал подякували митрополиту Епіфанію за почесний візит та за те, що Україна за сотні років таки отримала довгоочікувану Помісну церкву.

У свою чергу Предстоятель ПЦУ Епіфаній вручив керівництву області неоціненний подарунок – точну копію Томосу про створення незалежної помісної Української Православної Церкви.

Цього ж дня митрополит зустрівся із представниками регіональних ЗМІ, щоб відповісти на найбільш болючі та актуальні на сьогодні питання.

Найперше, чому останніми тижнями стихли повідомлення про перехід церков інших конфесій до ПЦУ.

«Так, протягом трьох місяців, з часу оголошення про надання Україні Томосу ми часто чули про те, що приєднувалися чимало релігійних громад. Однак, останнім часом, особливо в інформаційному просторі, склалося таке враження, що цей процес припинився. Однак, зараз для християн дуже відповідальні дні, дні Великого Посту. І чимало громад думає, зважується на ті чи інші поступки. Окрім того, вагому роль відіграли юридичні колізії при переході, котрі виникли впродовж останніх місяців. Та, як би там не було, на Тернопільщині уже є офіційно зареєстрована громада МП, котра приєдналася до ПЦУ, тож процес триває і він невідворотний».

Не могли оминути журналісти питання виборів. Запитали митрополита, що буде, якщо під час другого туру виборів не переможе Петро Порошенко.

«Я не хотів би загадувати на перед. На все воля Божа. Маю надію, що українці голосуватимуть свідомо, щиро обиратимуть подальшу долю нашої країни. Ми віримо, що Господь милосердний і дасть нам достойного Главу нашої держави».

Під час зустрічі із місцевими ЗМІ розмовляли і про перехід релігійних громад від МП  до ПЦУ, зокрема про те, якими будуть подальші кроки.

«Ми закликаємо, молимось, пропонуємо. Та ми прагнемо, щоб це рішення люди приймали добровільно, без примусу, щоб ці переходи були мирними.  Однак, як бачимо, представники Московської православної церкви, Російської федерації, вдаються до різних конфліктів. Однак переконані, що надалі перехід до Православної Церкви України і надалі відбуватиметься добровільно і виважено».

Митрополит Епіфаній переконаний, що прийде час і Почаївська Лавра, що є таким собі форпостом для представників Московського патріархату, таки перейде до ПЦУ, адже в єдиній мирній державі має бути єдина Церква.

«Ми віримо у те, що з часом усі прийдуть до усвідомлення, що на Україні повинна бути єдина помісна Православна Церква. Тож у подальшому у них не буде виходу, вони змушені будуть приєднатися на ПЦУ.  Ми десятиліттями чули, що Україна ніколи не отримає Томосу, світ не визнає Української Православної Церкви. Натомість що сталося? Бог почув наші молитви і з часом ми таки отримали Православну Церкву України. Не потрібно створювати конфліктів, з часом і питання з Почаївською Лаврою вирішиться».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #епіфаній, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #почаїв, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: