Депутати підтримали новий Статут громади, зміни до положення «Про громадський бюджет» та деяких рішень міської ради

16.04.2019 08:43   Джерело: ГО ЦГМА
Опубліковано : Новини Тернопілля

У п'ятницю, 5 квітня, відбулась чергова сесія Тернопільської міської ради. Депутати підтримали новий Статут громади, зміни до положення «Про громадський бюджет» та деяких рішень міської ради. Загалом, розглянули близько 150 питань, більшість яких стосувалась землі.

Новий Статут територіальної громади та Положення про громадський бюджет

Прийняті 5 квітня зміни до Статуту стосувались утворення Тернопільської ОТГ та приєднання до міста  Курівецької, Кобзарівської, Малашовецької та Чернихівської сільських рад. Згідно рішення,  тепер «Статут територіальної громади м.Тернополя» стане «Статутом Тернопільської міської територіальної громади». Як підкреслив Максим Лукінюк, експерт  Ukrainian Center for Independent Political Research: «Тернопіль став першим містом обласного значення, який затвердив статут територіальної громади». Також зміни про утворення Тернопільської ОТГ були внесені до Регламенту Тернопільської міської ради сьомого скликання.

null

Разом зі Статутом, сесія прийняла поправки до Положення «Про громадський бюджет». У ході дискусій, обговорень, проведення досліджень, залучивши представників громадських організацій, експертів, депутатів у Положення вдалось включити нові можливості впливу на розподіл витрат громадського бюджету. Змінено відсоткове  співвідношення персонального складу Номінаційного комітету, який тепер складатиметься із 13 осіб: 6 представників виконавчих органів, 4 представники депутатських комісій, 3 представники від громадськості (члени громадських організацій). Як повідомила Тетяна Корчак, начальниця  управління економіки, промисловості та праці: «Члени від громадськості формуються шляхом рейтингового голосування через портал електронних консультацій та опитувань, який використовує Тернопільська міська рада».

Щоб увійти у Номінаційний комітет, кандидатам від громадськості потрібно надіслати відповідну заяву на електронну пошту відповідального структурного підрозділу протягом 5 днів після оголошення. До заяви потрібно додати резюме та згоду на обробку персональних даних. Голосування за членів відбувається впродовж 14 днів після завершення терміну подачі заяв.

null

Щоб запобігти ризикам зменшення фінансування бюджету участі, координатор Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі та співголова Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ», Василь Томчишин, висунув пропозицію встановити обсяг Громадського бюджету не менше 1 % доходів від загального фонду міського бюджету. А депутат, Назар Зелінка, виступив за «чіткий» 1 %  та запропонував визначити  у документі представники яких саме депутатських комісій будуть у Номінаційному комітеті.

«Пропоную уточнити,  представництво депутатських комісій у Номінаційному комітеті, а саме, щоб були 1 представник  комісії з гуманітарних питань,  1 представник від комісії з питань бюджету та фінансів, 1 представник від комісії житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій енергозбереження та енергоефективності та 1 представник комісії з питань містобудування», — конкретизував депутат.

Також  Назар Зелінка запропонував визначити термін затвердження проектів, які допускаються чи не допускаються комісією — не пізніше 5-ти днів до початку голосування. За ініціативи депутата було вилучено пункт пункт 4.7.10, який не дозволяє подавати на Громадський бюджет проекти, які передбачали виключно придбання обладнання, виконання робіт з капітального та поточних ремонтів, заходів з енергозбереження, заміну парканів у комунальних організаціях, установах та підприємствах міста, оскільки цей пункт практично «відсікає» всю комунальну сферу. Крім цього, якщо проект потребує використання земельної ділянки чи приміщення воно повинно належати власності територіальної громади та не перебувати у власності фізичної та юридичної особи. Об'єкти, що перебувають у користуванні (оренді) фізичної або юридичної особи, дозволяються для використання при реалізації проектів. Пропозиції депутата підтримали міський голова та депутати.

Які проблеми турбують місцевих жителів?

До переліку питань сесії, що були розміщені на сайті міської ради, депутати голосували за, так звані, подання «з голосу». Більшість пропозицій стосувалися благоустрою та проблеми сміття. Так, депутатка Наталія Шоломейчук, озвучила скарги мешканців округу на відсутність накриття і огорожі біля сміттєвих баків. Зі слів Наталії Василівни, люди сподіваються, що ситуація вирішиться до Великодня. На схожу проблему поскаржились мешканці Назару Зелінці: сміттєпровід у будинках закрили, а контейнери для сміття належно не облаштовані. А про погане освітлення та іржаві стовпи у парку Національного Відродження повідомив Михайло Ібрагімов. Потребу посприяти у завершенні ремонту підпірної стіни на вулиці Карпенка-Миру підняв депутат Іван Зінь. Сесія підтримала подання депутатів, хоча не всі вирішення проблем залежать від них.

null

Зі скаргою на пекарський цех, що розташувався у колишньому ресторані «Пекін» (вул. Дружби, 9) звернулася мешканка будинку. Справа у тому, що цех працює у вечірній час і відповідно створює ряд незручностей та шум. Комісія, яка розглядала цю ситуацію, дійшовши висновку, що проханнями та скаргами вплинути неможливо рекомендувала громадянці звернутися у суд.

Про ігнорування ЖЕКами вимоги передати картотеки до Реєстру територіальної громади сповістив Андрій Шкула. Сам факт володіння цими даними  є незаконним,  як і вимагання у громадян сплатити борг в «обмін» на отримання довідки. Депутати підтримали ініціативу депутата зобов'язати передати картотеки місту.

Також рішенням сесії було надано у безоплатне користування приміщення за адресою проспект Злуки, 53 для створення «Дому добровольця». Зі слів Назара Сарабуна, організатора проекту, планується створити реабілітаційний хаб для військових, який має стати платформою для розвитку всіх ветеранських організацій у Тернопільській області. Для надання психологічної допомоги у проект будуть залучатися лише військові терапевти, які реально знають проблеми військових та можуть реально допомогти.

null

Традиційно найбільше питань, які винесли на сесію стосувались землі— приватизації земельних ділянок, розробки проекту землеустрою, відведенні землі для будівництва чи зміні цільового призначення ділянок, тощо. Одні дозволи депутати підтримували, інші— ні.

Таким чином, сесія затвердила  Статут Тернопільської міської територіальної громади, внесла зміни до «Положення про громадський бюджет». Найважливішими з яких стало включення громадськості до номінаційного комітету та встановлення чіткого розміру фінансування громадського бюджету. Якщо громадські організації активно використовуватимуть задекларованих можливостей, то можна сподіватися на подальший розвиток діалогу та партнерських відносин із владою.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ГО ЦГМА  

Коментарі