НУШ – територія щастя? Вчителі – це важливо!

Опубліковано:
1 Квітня, 2019

Нарешті, сталося! «Міні-EdCamp» у Великих Гаях на Тернопільщині зібрав   200 учасників з 10 областей України, дві експертні сесії, 31 локація. Тема не просто актуальна, тема життєво необхідна. Адже в багатьох галузевих напрямках відбуваються швидкісні зміни. Не оминули вони й шкільну освіту. Можливо й із запізненням у… кільканадцять років.

Про те, що в освіті відбувається революція, я остаточно переконалась, коли упродовж дня мала щасливу нагоду не лише спостерігати (як журналіст), але й взяти участь у «Живій бібліотеці» (як письменник) і побути… білою вороною. Ця птаха – символ Міжнародного руху   EdCamp, який стартував у світі ще у 2010 році і до якого зараз долучилася й Великогаївська школа.  Тут зібралась особлива спільнота вчителів, які відрізняються від решти педагогів креативним мисленням, незвичним поглядом на життя, відкрито обмінюються педагогічним досвідом через: панельні дискусії, міні-тренінги, брейн-стормінги, творчі майстерні, майстер-класи, шерінги, танці, разом вирішують спільні завдання. Під час практичних локацій люди обирали ті теми, які їм подобалися, а не ті, які, зазвичай, у звичному житті нав’язуються іншими.

«Інтеграція, емпатія, командна робота в Новій українській школі» – такою була тема цього заходу, яка нікого не залишила байдужим. Учасників освітянського новітнього процесу привітали першопрохідці EdCamp (у) у нашому краю Олексій Вовк та Роман Перунов,  в.о. завідуючого відділу освіти Великогаївської ОТГ Ігор Глива, директор школи Оксана Кость. Також – Анна Зварич.  Заступник начальника управління освіти і науки Тернопільської ОДА акцентувала увагу присутніх на важливості сучасного вчительства :

– Живемо в історичний час. Вчителі, які тут зібрались, мають величезний досвід не лише навчати інших, але й самим навчатись. Сьогодні у всіх є чудовий шанс до свого досвіду додати досвід інших, завдяки участі в тренінгах, дискусіях, діалогах.

– Першочергове завдання Великогаївської ОТГ – розвивати освіту, – наголосив під час вітального слова голова громади Олег Кохман. – Коли ми будемо слухати одне одного, то зможемо реалізувати найкращі плани і проекти.

А ось кілька перших вражень від події, ділиться на своїй сторінці у ФБ спікер Ольга-Варвара Відєєва (Львів): «Для мене #edCampVelykiGaji стався і був направду крутим! Я люблю, коли є баланс – коли і енергія, і драйв, і висока якість наповнення та добре продумана організація. (Організаторам вдалось усе) Та й мені теж – і казку написала, і соціальні танці потанцювала (і це було фантастично, правда!), і попрацювала тренером на психологічному майстер-класі «У пошуках ресурсу». А ще вдалося вразитися тим, як змінюється освіта от просто вже. І бути свідком цих змін – це направду задоволення. А ще цей день про зустрічі та знайомства, теплі обійми, радісні усмішки, затишні каво-перерви, тендітні спогади, сильні та справжні емоції».

Марічка Стаднік: « Сьогодні “білі ворони злетілися” у ЗОШ с. Великі Гаї. Ми знайомилися, вчилися, спілкувалися, обмінювалися досвідом, а головне –    було відчуття підтримки один одного, особливо – під час навчання бачити:-) Педагоги з багатьох куточків України ділилися своїми здобутками та “родзинками”. Настрій, драйв, релакс, насичений графік… освітянська тусовка перевершила мої очікування!)))

Оксана Кожушко: «Дуже багато позитиву подарували сьогодні організатори, спікери на #EdCampUkraine у Великих Гаях. Зустрічі однодумців завжди є рушійною силою у досягненні нового. Знайомство, обмін думками, особистий досвід спікерів і величезна праця колективу Великогаївської громади. Ви своїм прикладом спільної праці показали, що направду багатьом дійсно потрібно вчитися працювати у команді не для своєї особистої справи, а для спільної мети!!!».

До слова. А між тим, можна тільки здогадуватися, яка титанічна праця була вкладена у підготовку до цієї події, адже треба було продумати кожну деталь, кожну дію, щоб максимально забезпечити комфортні умови перебування гостей (200 осіб!!!) у стінах сільської сучасної школи. Команді педагогів Великогаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів це вдалося. Підготовка до згаданого важливого і значущого заходу згуртувала всіх. Так, це було не просто. Власноруч підготувати та оформити необхідні матеріали для такої кількості людей (!!!), до найдрібніших деталей продумати робочий процес сесій (локацій) так, щоб ніхто нікому не заважав і почувався комфортно і в атмосфері тотального затишку… Щодо художнього оформлення – радилися із педагогом образотворчого мистецтва Юлією Чиж (мистецька людина – так відгукуються про неї у школі). І невдовзі вікна школи злагідніли, розцвіли-засяяли ніжними підсніжниками. Справжніми бджілками-помічничками виявились школярки волонтерки. Спільна і щира праця від душі сформувала і здружила шкільну команду і… саму школу. Мало не забула. Особливе подивування викликала відремонтована (у сучасному форматі) шкільна простора й ошатна їдальня. І, звісно, смачно зварений обід.

На першому поверсі школи працювала фотозона, де, до речі, найбільше хотіли фотографуватись із… головою місцевої громади Олегом Кохманом. Це він, відповідаючи зі сцени на запитання, якою має бути команда, під час панельної дискусії «Команда. Потреби. Виклики», відповів одним реченням: «На роботу – як на свято!». Не зважаючи на щільний робочий графік, очільник громади встиг взяти участь і на відкритті «EdCamp» (у) і на його закритті, поспілкуватись з учасниками події, особливо – з наймолодшими.

У кожного явища, події чи заходу завжди є видима і невидима робота. Мало хто знає, що упродовж  підготовчого процесу Олег Кохман щотижня збирав наради, опікувався підготовкою майбутнього заходу, давав практичні поради. Підтримка була не лише моральна, а й матеріальна.

Висновок. Спілкування на «ЕдКампі» відбулося. Його теми – це революційний поступ на шляху до змін в освіті. Наскільки вони були цікавими й важливими, поміркуйте самі: «Нові ролі нового вчителя» (Оксана Ратушняк, м. Хмельницький), «Майбутнє, яке починається сьогодні, або як може змінити наше життя емоційний інтелект» (Наталія Ништа, м. Львів),  «Школа – територія щастя. Місія здійснена» (Наталія Зима, м. Хмельницький), «Я – це ти, ти – це я. Навики ненасильницького спілкування» (Оксана Хіцяк, Ірина Сокіл, м. Львів), «Доведи, 1+1 =1» (Олеся Чайківська, Ольга Герасіна (м. Южне, Одеська обл.), «Академічна доброчесність як цінність НУШ: особистий вибір чи колективна відповідальність?» (Марта Томахів, м. Київ) та багато інших. Міжнародний рух «EdCamp» в Україні прагне росту і росте, кожного разу засвідчуючи, якою важливою є НУШ,і якими важливими є для всіх нас є Вчителі.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Валентина Семеняк

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #тернопіль, #тернопільські новини, #школа
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: