На Тернопільщині є унікальне місце, яке називають «книгою сотворіння світу»

24.03.2019 22:13   Джерело: Тернопіль наживо!
Опубліковано : Новини Тернопілля

Дністровський каньйон – величава й несподівана природна країна, що так різко контрастує із спокійним характером рельєфу Прикарпаття й Поділля, яких розділяє. Від його схилів карколомної крутизни віє таємничим вітром палеозойських подій. А для сучасного дикого життя, витісненого людиною із рівнинних околиць, ці схили – останній притулок.

Дністровський каньйон – це, образно кажучи, книга сотворіння світу. Зрештою, це підручник з геології з реальними ілюстраціями. Береги Дністра нагадують земну поверхню в розрізі. Тут знаходяться відомі у всьому світі відслонення (с. Стінка Бучацького і с. Трубчин Борщівського районів), що містять давні скам’янілі рештки флори і фауни, яким близько 500 мільйонів років. Скельні відслонення на Дністрі, так звані стінки, – пам’ятки природи, подібних до яких у світі практично немає. Гордістю Парку є травертинові скелі – унікальні за своєю привабливістю порівняно молоді геологічні утворення з таємничими печерами і гротами.

Скільки тут розсипано природних скарбів: місцезростання рідкісних видів, схованки для звірів і птахів, повноводні джерела, потайні стежини, химерної форми скелі, підземні лабіринти та водоспади…

Для охорони цього багатства на території Тернопільської області у 2010 р. указом президента створено національний природний парк «Дністровський каньйон» загальною площею понад 10 тис. га.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Тернопіль наживо!  

Коментарі