Берези треба берегти. Про те, як і де збирати сік цих дерев, аби їм не зашкодити

Опубліковано:
24 Березня, 2019

Заготівля березового соку може виявитися фатальною для рослини, застерігають екологи. Через помилки людини стовбур уражає гниль, грибкові хвороби — і береза всихає.

“Аби не завдати шкоди деревам, заготовляти березовий сік у лісах слід на спеціально визначених ділянках, — каже “Експресу” Михайло Онищук, завідувач сектору екологічного контролю Держекоінспекції в Тернопільській області. — На них переважно ростуть берези, які через десять років планують зрубати”.

Для збору соку потрібен спеціальний дозвіл — лісовий квиток.

“Слід укласти угоду з лісокористувачем, на території якого ви плануєте добувати березовий сік, — розповідає Андрій Маланчук, головний спеціаліст відділу лісового й мисливського господарства. — Також слід сплатити збір: 50 копійок за літр соку”.

Добувати напій можна з дерев діаметром 20 сантиметрів і більше, і лише до середини квітня.

“Отвір варто робити на висоті 30 — 40 сантиметрів від землі, — радить Андрій Маланчук. — Після закінчення збору соку варто вийняти трубочку чи пластинку, яку ви використовували, закрити дірку дерев’яним кілочком, а згодом замазати садовим варом або воском, щоб зменшити пошкодження дерева”.

За незаконну заготівлю березового соку в лісових насадженнях порушників чекатиме покарання згідно зі ст. 70 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

“За це передбачено штраф від 17 до 51 гривні, — каже Михайло Онищук. — А за незаконну заготівлю березового соку в межах населеного пункту, на територіях парків, скверів, зелених зон штраф більший — від 170 до 510 гривень. Якщо насадженням завдано великої шкоди, то нараховують збитки за кожне дерево, сума залежить від його діаметру — 200 — 1000 гривень”.

Працівники Державної екологічної інспекції, виявивши незаконне добування соку, повинні вилучити банки та заліпити дірки на деревах. А також подбати про притягнення порушників до відповідальності.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #береза, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сік, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: