Місто на Тернопільщині може стати другим в Україні, де перенесуть радянський меморіал

23.03.2019 15:43   Джерело: Терен
Опубліковано : Новини Тернопілля

Саме Кременець має усі шанси та першінапрацювання для того аби радянський меморіал слави перенести, а останки людей перепоховати на кладовищі за християнською традицією, - пише Терен

Відбулася зустріч та перемовини представників Кременецької міської ради із керівником меморіально-пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля» Святославом Шереметою. Перший заступник міського голови Микола Матвіюк передав пакет документів пошуковцям. Зокрема й музейні матеріали, які підтверджують те, що насправді останки захороненні на меморіалі слави належать не солдатам. Адже Кременець звільнили від фашистських загарбників 19 березня 1944 року, а люди, що покояться в історичній частині міста помирали значно пізніше – у 1945 та навіть 1946 роках.

– Ми однозначно підтримуємо ідею кременчан про перенесення останків та радянського меморіалу, – зазначив Святослав Шеремета. – Тепер нам перш за все потрібно належним чином підготувати пакет документів для реалізації цього задуму. У нас уже є такий досвід. Точно таку процедуру ми пройшли з м. Добромиль у Старосамбірському районі (Львівська обл).

Проте масштаб меморіалу у Кременці значно більший, його територія майже 1 га. Відтак, і роботи там буде значно більше.

Загиблих планують перепоховати на Монастирському кладовищі, перед тим за ними відслужать панахиду, аби змогли спочити з миром, бо в радянські часи цього не робили.

У травні пошуковці планують навідатися до Кременця і наочно оцінити ситуацію та масштаб майбутніх робіт. Тим часом у міській раді готуватимуть документи, котрих наразі не вистачає.

Нагадаємо, що у Кременці ще влітку минулого року відбулися громадські слухання щодо перенесення меморіалу, де кременчани висловилися «за» цю ідею. З пропозицією зробити перепоховання звернувся депутат Кременецької міської ради Віктор Герасимович. Депутати на сесії підтримали це питання одноголосно.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Терен  

Коментарі