Михайло Апостол

Михайло Апостол

політик, громадський діяч, радник міністра МВС, радник Президії НААН, доктор історичних наук

Куди нас приведуть наші очільники? Хтось знає?

22.03.2019 11:23   Джерело: TeNews
Автор : Михайло Апостол

-Українські поля – надзвичайно цінний і бажаний актив, у якому зацікавлені практично всі агропромислові концерни Європи, Америки, Азії, Африки, Росії. За володіння нашими землями між ними нагнітається новий, надзвичайно серйозний, конфлікт. Адже ні для кого не секрет, що їхні агропромислові підприємства протягом майже десяти років ведуть бізнес в Україні. Це – концерн Monsanto, відомий своєю сумнівною діяльністю зі створення ГМО-насіння, аграрний холдинг Gargill, хімічний концерн Du Pont та багато інших. За словами директора зі стратегії Каліфорнійського Оклендського інституту Федеріка Муссо, ці компанії в останні десятиліття настільки збільшили свої інвестиції, що їх можна прирівнювати до скупки сільськогосподарських земель західними концернами.

Аналогічно можна говорити і про Всесвітній банк чи Міжнародний валютний фонд. У світі не так вже й багато регіонів, де ґрунти настільки цінні і, при цьому, майже не витребувані вітчизняною економікою. Через це, під приводом допомоги селянину і селу, розпочалася істерика щодо зняття мораторію на продаж нашого безцінного багатства.

Цінність української землі міжнародні “інвестори” зрозуміли під час продовольчої кризи 2007-2008 років, коли був призупинений експорт української продовольчої продукції, після чого в багатьох країнах світу хліб значно подорожчав, а подекуди пройшли так звані “голодні бунти “. Тому сьогодні і діють чіткі заборони Закону продажу землі сільськогосподарського призначення, а особливо – іноземцям чи іноземним компаніям.

Разом з тим, більше третини наших земель перебуває у так званій державній власності. Тут на законодавчому рівні легше придумувати різні обхідні шляхи, а саме:

вони мають право їх орендувати на 49 років;
вони видають кредити українським компаніям, ставлячи в заставу цю оренду і стаючи співвласниками українських підприємств;
у час, коли українські підприємства лежали в руїнах і шукали інвестора, на Україну ринули невеликі іноземні фермери. Сьогодні їх уже кілька тисяч. В основному вони працюють на площі 3-5 тисяч га. і практично всі є безпосередніми співвласниками українських підприємств. За даними Німецького інституту глобальних і регіональних досліджень GIGA, близько 2млн. га української землі належить іноземцям і більше 3 млн. га уже викуплені і чекають зняття мораторію, щоб юридично оформити цей факт.
Що при цьому отримали держава чи селянин, за якого так “піклуються ” представники зняття мораторію на продаж землі? Хто порахує? Масштабний розвиток сільського господарства, орієнтованого тільки на експорт, модернізація і укрупнення великих агрохолдингів та намагання зняти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення без прийняття закону про обіг земель у підсумку приводить не тільки до знищення фермерства, селянства, українських сіл, але і держави в цілому.

А тепер – думаймо.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі