Крізь призму часу: Вулиця Валова у Бережанах

Опубліковано:
22 Березня, 2019

У центральній частині Бережан заховалась невелика, але надзвичайно затишна вулиця – Валова. Невеличкі будинки з подекуди червоними дахами, наче переносять у маленьке європейське містечко, де хочеться неспішно прогулюватись та просто насолоджуватись красою.

Центральні вулиці міст зазвичай багаті на красиву архітектуру. Вулиця Валова у Бережанах не стала винятком. Для того, щоб подивитись на вілли, які прикрашають Валову, сюди приходять не лише містяни, але й спеціально приїжджають туристи з інших міст.

Що подивитись на вулиці Валовій?

Найбільш цікавими пам’ятками вулиці є дві вілли, які належали видатним українським діячам, та приміщення бережанської гімназії.

1. Вілла А. Чайковського. На вулиці Валовій, під номером 11, ви зустрінете віллу, яка нагадує будинок із чарівної історії. Вашу увагу приверне невеличка вежа, оточена кованою огорожею та дошками під дахом, що складаються у чудернацький візерунок, а шпилястий дах, наче зайвий раз переконує, що ви дивитесь на замок чи будинок вельможі. 

Напівкруглі вікна прикрашені кам’яною кладкою, а вхід до будинку пролягає старовинними сходами, прикрашеними кованими перилами.

Навпроти вілли розташований пам’ятник її колишньому власнику та проектанту, відомому українському адвокату та письменнику Андрію Чайковському. 

Як адвокат, він в основному захищав знедолених селян, і що цікаво, усі свої справи вів виключно українською мовою, через що часто ставав об’єктом неприязні. У цій домівці він писав свої твори, натхнення для яких черпав із власної адвокатської діяльності. 

Вілла часто була місцем зустрічей активних громадських діячів, а у 1892 р. тут навіть гостював письменник Іван Франко, про що вам нагадає пам’ятна таблиця на фасаді.

2. Вілла О. Дубицького знаходиться за адресою вул. Валова, 20. Будиночок повністю відповідає своєму сусіду по вулиці, виглядає чи то частиною казкового містечка, чи реквізитом дитячої вистави. Червоний черепичний дах, увінчаний шпилем, змусить вас помітити його ще здалеку. А коли ви підійдете ближче, вас зачарує закрита тераса на другому поверсі, виконана із різьбленого дерева. Вигнуті вікна імітують аркові, а кути будинку прикрашає імітація кам’яної кладки.

Саме тут проживав священник В. Дубицький, активний громадський та культурний діяч, в гостях у якого зупинявся Богдан Лепкий для святкування свого 60-річного ювілею.

3. Бережанська гімназія. На розі вулиць Валової та Гімназійної, ви побачите велику чотириповерхову споруду. Її збудували у 1914 р. спеціально для того, щоб гімназія, яка поступово розросталась, змогла переїхати з тісного приміщення у ратуші. 

Проте довго послужити гімназією будівля так і не змогла, у радянські часи її закрили. Тепер гімназія у Бережанах діє на вул. Руській, а в цьому приміщенні працює міська школа №1.

Величезна чотирикутна споруда з двориком була однією із найкрасивіших будівель, зведених для навчальних закладів у ті часи. Фасад будинку вкритий стриманою ліпниною та фризами, що в поєднанні з розмірами додає споруді монументальності.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #валова, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: