Молодіжний парк в Теребовлі за літо набере нового вигляду

Опубліковано:
18 Березня, 2019

Молодіжний парк в Теребовлі – це мальовничий куточок природи понад рікою Гнізна. Свою історію він бере трохи більше як пів століття тому, коли його садили школярі всіх міських шкіл. За пройдені десятиліття дерева виросли, садівники їх стали дорослими, але не тільки їх, а й всіх мешканців міста знову й знову притягує ця благодатна місцина… Вже стало традицією відмічати тут різні міські свята, урочистості, забави під відкритим небом, навіть спортивні змагання. До того ж ближче до річки, в східній частині парку, в 2014 році встановлений пам’ятник Героям Небесної Сотні, виконаний великим патріотом, волонтером і заслуженим художником України Миколою Шевчуком.

Відразу слід відмітити, що до створення Теребовлянської ОТГ(ТОТГ) в парку мало що робилося, але нині він облагороджується вже в повній мірі просто на очах. Тепер в теребовлянців з’явилася надія, що їх улюблене місце відпочинку  набере сучасного, європейського вигляду. За минулі роки понад берегом Гнізної були створені гарні доріжки з лавками для відпочинку, прокладені частково асфальтові під’їзди, підведене освітлення, до 920-річчя від заснування міста облаштований особливий чепурний майданчик з назвою «На березі Гнізни» із мангалом та декоративними сільськими атрибутами побуту. Для дітей побудовані ігрові майданчики з гірками, гойдалками, каруселями та іншим, дооформляється відпочинкова зона з альтанками, а також минулого року почали створювати памп-трек – вело-доріжка для любителів велоспорту. Цього ж року, починаючи із самої ранньої весни, початку березня, ведуться роботи по будівництву площадок із штучним покриттям для міні-футболу, волейболу, продовжується створення паркової міні-велотраси. Нарешті кошти громади почали працювати на благо міста вправно і вчасно, а не як колись, починаючи з Радянського Союзу – лише в кінці року і то по швидкому, будь як і будь де, щоб лише встигнути використати ті гроші, як казали, «кинути хоч і в болото» до кінця року, бо ж пропадуть.

Всі проекти ТОТГ в Молодіжному парку здійснюються в основному за кошти громади, а також в деякій мірі за кошти державних субвенцій, спонсорів.

За словами представника ТОТГ в цьому році парк поповниться новими якісними доріжками до ЗОШ І – ІІІ ступенів № 1 і до гуртожитку коледжу, всі, вище перераховані, об’єкти мають бути завершеними, а також частково буде вкладений бруківкою центральний майдан парку, де проходять різні свята та урочистості, будуть встановлені декілька біо-вбиралень.

Що ж – перспективи гарні. Проте вже нині виникли деякі «але» з погляду мешканців міста, а також автора даних рядків. Справа в тому, що одна з ділянок вело-доріжки захопила декілька струнких … дерев. Найперше, це помітили перехожі, які живуть неподалік та їх дорога додому лежить саме через парк. Будівельники ж і представники ТОТГ запевнили, що так є в проекті заплановано й ніхто від плану не буде відходити і, що ті живі дерева не будуть зрізуватися. Тут виникає відразу декілька запитань до проектантів. Найперше, на скільки років розраховано експлуатацію тих доріжок? Адже з часом дерева розростуться і повалять бордюри, корінням піднімуть покриття тощо. Наступне запитання: А чи безпечне для здоров’я таке розташування дерев на вело-доріжці для самих велосипедистів під час їх руху на велосипедах? А ну, як кажуть – не дай Боже, хтось із любителів цього виду спорту нехотячи «поцілує» одне із дерев? Що тоді буде, хто буде за те відповідати? Та й немає такого ніде в світовій практиці, щоб дерева росли посеред доріжок різного призначення і тим більше посеред трас. Можливо слід виправити таки той проект доки не пізно? Можливо вже пора прислухатися до думки та прагнень мешканців міста та йти їм назустріч?

null

Красу парку неможливо описати декількома реченнями, але все ж спробуємо. Найкраще тут навесні, коли зацвітають квіти обабіч доріжок, біля обеліску Героям Небесної Сотні і, взагалі, поміж дерев дикорослі квіткові рослини – кульбаба, фіалка запашна, медуниця, барвінок та інші. В цю пору світанки в парку заповнює розмаїтий спів птахів, крізь крони дерев переломлюються сонячні промені, надаючи місцевості загадковості, створюючи казку. До слова сказати, вже багато років у парку живуть родини білок, кількість їх буває різна, нині, наприклад, є два сімейства. Це помічають багато мешканців, які зранку в парку проводять моціони, пробіжки, гімнастику чи просто дихають свіжим повітрям. А із з’явою липового цвіту повітря наповнюється цілющими запахами, які дивним чином стоять лише в і над парком. В спекотну літню пору розлогі крони дерев відпочиваючим дають приємну прохолоду, а сидячи на лавках понад рікою, можна почути і побачити плескіт риби, яка також напевно шукає прохолоди. Восени ж парк забарвлюється в жовто-багряне вбрання й з дерев падає осіннє листя, яке ловлять діти та дорослі, фотографуються. Зима вкриває все довкілля білою периною і має свої приємні миттєвості. Ось так з року в рік парк приймає своїх дітей та гостей міста в любу пору року і в наших силах з року в рік робити його привабливішим, чистішим, затишнішим.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

P.S: Головна мета даної публікації показати наочно роботу Теребовлянської ОТГ в одному із її проектів від початку та до завершення.

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #парк, #теребовля, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: