Голова Уряду закликав місцеву владу працювати над зниженням тарифів на тепло

Опубліковано:
18 Березня, 2019

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив представникам місцевої влади навести лад у тарифоутворенні на послуги теплопостачання. 

Він наголосив, що ціна на тепло в квартирах українців залежить не лише від ціни газу:

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження»

Коли ми дивимось на тарифи на тепло у різних містах,  бачимо велику різницю. Інколи це навіть 30-40%. Наприклад,  в Івано-Франківську 1 кГал тепла коштує 1312 грн., у Житомирі – 1389 грн., Маріуполі – 1303 грн, у Вінниці – 1375 грн., у Києві – 1317 грн. А у Луцьку – вже 1847 грн., у Кропивницькому – 1852 грн., у Чернігові – 1737 грн. Але  і Житомир, і Луцьк купують газ за однаковою ціною.

Хто встановлює тарифи

У завищених тарифах прийнято звинувачувати центральну владу. Однак не всі знають алгоритм формування і затвердження тарифів на тепло. А відбувається все так:  теплопостачальні підприємства розробляють і подають на затвердження тарифи в органи місцевого самоврядування. Відповідно, до цього процесу не має відношення ні Уряд, ні міністерства. 

Як зазначив під час селекторної наради наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк, лише 26 підприємств теплокомуненерго  із 1644 –  ліцензіати Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг ( НКРЕКП). Всі інші підпорядковані органам місцевого самоврядування. Вони  формують тарифну політику  і несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими.

Як знизити ціну тепла

В  ціну тепла входить вартість палива та електроенергії, ремонт обладнання та мереж, зарплата персоналу, інші видатки.  Але завдяки заходам енергозбереження можна скоротити рівень втрат, відповідно, і вартість 1 Гкал нижча.

Але звичною практикою стала позиція, мовляв, не вистачає коштів. Сьогодні ситуація змінилася. Гроші є, і вони… залишаються!

Наприклад, у 2018 році на проекти саме з модернізації комунальних мереж та на підготовку до опалювального сезону 2018-2019 років було виділено 12,5 млрд. грн. Але витрачено лише 3 млрд. грн. За ці гроші органи місцевого самоврядування мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. В Україні  20 тис. км мереж, але відремонтовано лише 240 км мереж.

Як бачимо, фінансова підтримка Уряду є, але ці можливості використовують не всі керівники на місцях.

Саме відсутність заходів енергозбереження  веде до втрат при транспортуванні тепла  до 15%. Тому і цей фактор також впливає на кінцеву ціну.

Володимир  Гройсман доручив керівникам подати план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки і закликав більше коштів вкладати в котельні, у мережі.  Підготовка до опалювального сезону має бути не лише формальна, для галочки. А кошти на ці потреби є.

Також, очільник Уряду нагадав представникам місцевої влади, що вони повинні захистити людей, коли їм виставляють завищені платіжки по газу.

Нагадаємо, облгази подали на державу в суд, через що в країну повернулися завищені, нічим не обґрунтовані норми газу. Уряд унеможливив неправомірні нарахування постачальників газу для домогосподарств без лічильників і затвердив нові норми газу. Тому за завищеними нормами, які виставляють облгази, платити не потрібно.

Лічильник – у кожному домі

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк наголошує, що суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії. Він повідомив, що наразі рівень встановлення лічильників теплової енергії по країні на рівні 80%. Майже стовідсотковий облік встановлено в Хмельницькій, Вінницькій, Харківській, Черкаській і Запорізькій областях. Необхідне посилення роботи по Кіровоградській, Луганській і Донецькій областях. А ще майже 3 мільйони домогосподарств не мають лічильників.

Так, 30 січня 2019 року Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» встановити прилади обліку газу  у кожній українській хаті. А Міністерству енергетики та вугільної промисловості України доручено вести жорсткий контроль на виконанням рішення Уряду Нафтогазом.

Встановлення безкоштовних лічильників  допоможе ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #гройсман, #квартплата, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тариф, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: