Земля державної власності стала «годівницею» для аферистів, – Михайло Апостол

Опубліковано:
8 Березня, 2019

Причиною безладу в земельних відносинах є повна відсутність інвентаризації економічної ефективності використання земель сільськогосподарського призначення.

Про це заявив радник глави МВС Михайло Апостол.

«Необхідно провести повну інвентаризацію земель сільскогосподарського призначення, особливо земель державної власності, які в час першої реорганізації, а проводилася вона по підручниках «американських хлопців», були надані в постійне користування державним підприємствам, науковим установам, різноманітним дослідницьким господарствам і станціям, землі резерву і запасу, які на сьогоднішній день є основною корупційною складовою і головною годівницею різного роду чиновників, аферистів», – зазначив він.

 

Михайло Апостол навів дані про розподіл землі в Україні:

– понад 1,5 млн гектарів надані органам державної влади та місцевому самоврядуванню, громадським організаціям, закладам освіти та культури, профспілкам, закладам торгівлі, житлово-експлуатаційним організаціям;

– близько 550 тисяч га надані промисловим підприємствам;

– 640 тисяч га надані підприємствам транспорту;

– понад 400 тисяч га надані частинам, підприємствам, організаціям, навчальним закладам Міноборони;

– понад 500 тисяч га надані в постійне користування організаціям, підприємствам, установам оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

– 250 тисяч га водогосподарських підприємств,

– 88 тисяч га спільних підприємств, міжнародних об’єднань і організацій юридичних і фізичних осіб;

– 800 тисяч га землі не надані у власність або постійне користування в межах населених пунктів (теоретично передані, але технічної документації не виготовлено);

– не оформленні юридично нічийні польові дороги.

«Разом з цим є земля, право на яку здобули 6,9 млн громадян України згідно земельної реформи, з них отримали сертифікати 6,8 млн громадян.  А близько 100 тисяч паїв, що становлять понад 400 тисяч гектарів,т ак і залишились не витребуваними, доля яких на сьогодні невідома», – додав він.

За оперативними даними Держгеокадастру України, на сьогодні близько 310 тисяч власників земельних часток (паїв) померли і спадщину не переоформили. Таким чином, близько 1.5 млн га с/г угідь фактично не мають власника, але використовуються, приносячи щорічно мільярдні втрати місцевим бюджетам. Таких земель в Україні нараховується близько 10 млн га, що приблизно дорівнює площі Болгарії.

«Провівши інвентаризацію ефективності використання земельного банку України, ми вирішуємо три основні завдання – практично подолаємо корупційні схеми, наповнюємо місцеві бюджети і готуємо фундамент для запуску ринку землі. Щоб навести порядок, потрібна, передусім, політична воля. В першу чергу, необхідно отримати розрахунки і наукове обґрунтування ,щодо потреб земель с/г призначення, які перебувають у постійному користуванні сотень держпідприємств. Після цього всю «лишню» землю на прозорих аукціонах слід виставити на продаж права оренди», – зазначає Апостол.

За його словами, внаслідок проведення таких аукціонів у різних областях України орендна плата зросла в 3-4 рази від стартової ціни і в 6-8 разів від ціни, яку платили до аукціону. Це додатково 30-40 мільярдів щорічно в місцеві бюджети.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: