Шанувальники «СловоСвіту» відзначили 85-річчя з дня народження поета і науковця Володимира Вихруща

Опубліковано:
6 Березня, 2019

В особливий спосіб відзначили 85-річчя з дня народження тернопільського поета і науковця Володимира Вихруща у бібліотеці ім. Л. Каніщенка тернопільського національного економічного університету. “П’є моє коріння сік землі…” – крилатий рядок згаданого поета став темою четвертого проекту “Філософія літературних читань з Марією Баліцькою “СловоСвіт”. 

За круглим столом зібралися студенти і викладачі факультету економіки та управління, бібліотекарі і працівники закладу вищої освіти, шанувальники творчості Володимира Вихруща. Присутні ділились спогадами про відомого краянина. Зокрема декан ФЕУ Віктор Михайлович Островерхов розповів про вагомий внесок Володимира Павловича Вихруща і як декана факультету фінансів, і як державного службовця, і як завідувача кафедри економіки підприємств і корпорацій, і як професора (цікаві лекції якого ще студентом слухав особисто).  Доцент вже згаданої кафедри, кандидат економічних наук Людмила Леонтіївна Куц поділилася власними спогадами. Доктор економічних наук, професор кафедри обліку і оподаткування підприємницької діяльності ФОА Василь Антонович Дерій присвятив вірш відомому поетові, де є ось ці вагомі слова: “Поети живуть у піснях,//Їм світиться аура слова,//Коли залишається мова// І совістю вибраний шлях”. 

На думку поетеси Марії Баліцької, Володимир Вихрущ жив з Україною в серці, за поглядом Тараса Шевченка вивіряв свою совість, до Бога возносився серцем, щедро оспівував рідну землю, шанував звичаї і традиції рідного народу, зумів відчути як “П’є коріння сік землі” та, через ніжні ліричні вірші, досі навчає молоде покоління шанувати батьків, любити життя, милуватися розквітом весняного розмаю і щиро закохуватися…

Поетичні твори Вихруща читали студенти Олександр Мельничук, Василь Боднар, Назар Світюк, Катерина Гарасюк, Каріна Рудник, Дарина Кучер, Ліля Чайка. Авторську книгу Марії Баліцької “Ріка життя Володимира Вихруща” отримали уважні й кмітливі студенти, які найшвидше відповіли на запитання, що стосувалися творчості поета.

Особисто для мене, – каже головний редактор газети ТНЕУ “Університетська думка”, член НСПУ Марія Баліцька, – зустріч з Володимирем Вихрущем чверть століття тому саме у стінах цього вищого навчального закладу була знаковою і доленосною – за що складаю щиру подяку Господу і своєму Учителеві, який переконав мене випускати у світ власні збірки. До однієї з них “Сонце над Серетом” (1989) написав вступне слово – назвавши мої вірші “Силою Живого Слова” і рекомендував вступати до Національної спілки письменників України. Відтоді на усіх своїх численних творчих зустрічах згадую свого наставника у галузі літератури і намагаюся бути його гідною ученицею, бо вважаю, що “Лиш по учнях – з плином літ і днів – Світ визнає Правдивих Учителів”. Радіємо, що коріння поета, напившись живильного соку землі, могутньою-мудрою кроною розкинулося над пошановувачами “СвітлоСлова”, нагадуючи всім про те, що “З роду в рід кладе життя мости// Без коріння саду не цвісти,// Без стремління човен не пливе,//Без коріння сохне все живе”.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вихрущ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #творчість, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: