«Реалістичність польоту дуже висока»: Тернополянин зробив бюджетний авіасимулятор

05.03.2019 15:13   Джерело: 5 канал
Опубліковано : Новини Тернопілля

Симулятор авіаційних польотів зібрав тернополянин у себе вдома. Такий тренажер операційної системи стоїть вдома у місцевого техніка. Його випробували професійні інструктори, кажуть – трохи підшаманити і буде цілком корисна штука, особливо для молодих ентузіастів авіації. Місцеві юні техніки, до слова, вже зацікавилися симулятором.

Сергій Смерчинський за фахом електрик, а з дитинства захоплюється малою авіацією. Час від часу літає на мотопараплані. Водночас, чоловік удосконалює програми-симулятори для пілотів. З останніх його розробок – рухома платформа – поєднання шолома віртуальної реальності з кріслом, яке вібрує.

"Мені не вистачало вібрації, які ти відчуваєш, коли летиш на літальному апараті. Я подумав, що це можливо зробити. Я зробив таку платформу, взяв пружину від велосипедного сидіння, їх там 6 штук. І додав двигуни, які відповідають різним вібраціям. Мотор двигуна регулюється – коли ми газ даємо на розбіг. Воно підсилюється і зменшується. Потім, коли літак сідає на землю, то відбуваються додаткові торкання з землею", – пояснює розробник.

Гості Сергія охоче сідають за штурвал у віртуальній комп'ютерній авіагрі – флайт-симуляторі, щоб відчути себе у ролі пілота.

"Те, що він зробив – це дуже круто, бо коли приходиш з дитиною, то моментально змінюються пріоритети. Дитина хоче літати, хоче дізнаватися нове. Це дуже корисно", – каже гостя розробника Олена Мудра.

Випробував удосконалення тернополянина й авіаінструктор Михайло Лампік.

"Те, що зробив Сергій – він поставив моторчики і вони імітують болтанку. Вони імітують вібрацію літака. Звичайно, її трішки удосконалити треба", – додав авіаінструктор.

Нині удосконаленим флайт-симулятором зацікавилися на міській станції юних техніків. До того ж, ця віртуальна кабіна пілота досить бюджетна – винахіднику вона обійшлася в тисячу гривень.

"Реалістичність дуже висока. З вібраціями штурвала, крісла – у нас того немає. Я сподіваюся, що ми зможемо співпрацювати у цьому плані і дітям буде цікаво це зробити", – прокоментував керівник гуртка авіамоделювання станції юних техніків Володимир Наконечний.

Крім того, авіаконструктор переконує, що такий флайт-симулятор міг бути корисним для навчання українських пілотів, зокрема і військових.

Тереза Костецька, Олена Вербицька


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 5 канал  

Коментарі