Виставка Героя України Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького у «Літературному Тернопіллі»

Опубліковано:
2 Березня, 2019

Його фото заворожують погляд. Природа гір, їх сувора краса підкреслюється через погляд кріз тендітні квіти, кожен, хто бачив світлини Юрія Вербицького обов’язково захоче сам піти у гори. На жаль, разом з альпіністом, любителям пригод, мандрівником Юрієм Вербицьким – ніколи, адже він вже мандрує іншими шляхами – небесними, разом з Героями Небесної Сотні. Юрій – перший загиблий львів’янин Майдану. Викрадений разом з товарищем з офтальмологічного відділення Олександрійської лікарні і закатовний до смерті у лісі під Києвом. Висновки судмедекспертизи – помер від переохолодження. Приховати тяжки травми не вдалось, у чоловіка були сліди від катувань, перебиті кістки. 

В пам’ять про спадкового борця за вільну Україну, сейсмолога, кандидата наук Юрія Вербовецького його фотовиставки. Вони мандрують Україною. Перша була присвячена Кримському півострову, друга красі природи та гір. Історію сім’ї Героя розкажуть у бібліотеці музеї “Літературне Тернопілля”. Це три покоління справжніх борців за волю України. Прадід був членом ОУН. За свої перекононня поплатився життям. Закатований у польській в’язниці. Дід Зиновій також був членом ОУН, активно боровся проти окупантів. Загинув від рук гітлеровців на Тернопільщині (був директором школи у с. Угринь Чортківського району). Тарас, майбутній батько Юрія, навчався у Заліщиках. Поступив у Львівській політехнічний інститут, де згодом навчався і Юрій на геодезичному факультеті (як колись і мати Героя Тетяна). З 2002 року Юрій Вербицький провідний інженер Відділу сейсмічності Карпатського трегіону ІГФ НАН України. Був учасником клубу “Екстрем”, робив сходження на вершини вищої категорії складності в Криму і на Кавказі. Юрій Вербицьким мав перший розряд з альпінізму. 

Вперше на Майдан у Київ Юрій вирушив у грудні 2014 року. він не міг дозволити собі бути байдужим до жорстокого поводження з людьми, які мирно висловлювали свої думки. Після захисту дисертації, взяв відпустку за власний рахунок і знову поїхав у Київ. Юрій не належав до жодних партій і виступав проти силових методів вирішення проблем. На улюбленій футболці напис – “Альпінізм проти злоби і ненависті”. Згадує Сергій Вербицький: “Юрій казав – точка неповернення пройдена. Або ця влада знищить нас, або ми її. Я зробив свій вибір. Сподіваюсь, що й інші вчинять правильно”.

22 січня 2014 року тіло Юрія Вербицького було знайдено у лісі під Гнідином Бориспільського району Київської області. На похоронах Юрія звучали слова – “Юрій віддав життя за свободу України, за своїх друзів, за українців. Юрій пав тілом, щоби жити духом”.

26 лютого у бібліотеці-музеї “Літературне Тернопілля” на екскурсію прийшли вихованців гуртка “Фотоаматори” ТОКЦНТТШУМ, щоби познайомитись з творчісттю активіста Євромайдану, Героя України, Героя Небесної Сотні Юрія Вербицького.

Виставка тиватиме протягом березня.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вербицький, #виставка, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: