Про податки українці говорити не люблять. Складна тема. Тому ми говоримо про безкоштовну освіту, медицину, про пенсії, не розуміючи, що за все, насправді, платимо ми самі – зі своїх податків. Відтак цікавитися, як же ж ними розпоряджається держава, місцева влада, – наша справа.

Саме тому Українська Галицька Партія організовує по різних містах відкриті дискусії “Податки, що працюють. Як це зробити?”. Така ж відбулася у Тернополі.

«Експерти Галицької партії докорінно проаналізували податкову систему і запропонувати певні рішення, як її реформувати. Українська Галицька Партія залучила таких фахівців та запропонувала конкретні рішення, які мають силу змінити економіку», – коментує Іван Кізюк, голова Тернопільської міської організації УГП.

Втілити всього лише 5 новацій, які повністю перезавантажать податкову систему, цілком реально. Що це за пропозиції?

null

Зміна № 1. Платити податок на доходи фізичних осіб там, де живеш

Як має бути? Податки на доходи фізичних осіб мають залишатися там, де люди живуть, де є дороги та школи, якими вони користуються. У світлі реформи децентралізації ПДФО має визначальне значення для наповнення місцевих бюджетів. Від нього залежить добробут маленьких сіл та містечок. Економічні експерти УГП пропонують змінити правила гри – закріпити на законодавчому рівні можливість сплачувати ПДФО за місцем проживання.

Що це дасть? Це будуть додаткові кошти до бюджетів містечок і сіл. Ці гроші можна використати на каналізування, освітлення вулиць, ремонт амбулаторій і ще цілий комплекс насущних проблем.

Зміна № 2. Адмініструвати місцеві податки має місцева влада, а не ДФС

Що ми пропонуємо? Право адмініструвати та контролювати сплату місцевих податків і зборів потрібно надати органам місцевого самоврядування.

Що це дасть? Така зміна може суттєво збільшити надходження до місцевих бюджетів і стати запорукою економічного розвитку територіальних громад. Така модель працює у більшості розвинутих країн світу, зокрема у Польщі.

null

Зміна 3. ПДВ: зменшити ставку для товарів першої необхідності

Що ми пропонуємо? Україна може просто перейняти досвід ЄС та здешевити товари першої необхідності за рахунок зниження ставки ПДВ для різних груп товарів. Дешевші на 20% книжки і поїздки в громадському транспорті, продукти харчування і побутова хімія, одяг – на 10% – усе це можливо!

Що це дасть? Знизяться ціни на товари першої необхідності та підвищиться купівельна спроможність населення.

Зміна 4. Податки платять працівники, а не роботодавці

Що ми пропонуємо? УГП пропонує, щоб роботодавці перестали бути податковими агентами. Натомість працівники отримують “на руки” всю свою зарплату, і самі сплачують усі податки. Також українець може мати право обрати свого податкового агента – укласти з роботодавцем договір про сплату ПДФО.

Що це дасть? Підвищення рівня податкової культури, відповідальності за сплату податків та контролю за використанням бюджетних коштів.

Зміна 5. Зменшити податкове навантаження на зарплатний фонд

Що ми пропонуємо? В УГП переконані: податкове навантаження на зарплату має бути зменшене. Економічні експерти пропонують застосувати шкалу ПДФО: до 50 тис. грн – ставка 10%, від 50 до 200 тис. грн – ставка 18 % і більше 200 тис. грн – ставка 25%. При цьому, якщо зарплата становитиме 51 тис, то стягуватиметься 18% лише з 1 тис. грн, а з 50 – 10% .

Що це дасть? Така система сприятиме виведенню зарплат з тіні. Поступово зростуть надходження до Державного та місцевих бюджетів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #угп
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: