Як релігійні громади Хмельниччини переходять до ПЦУ (Карта)

Опубліковано:
28 Лютого, 2019

15 грудня 2018 року відбувся Об’єднавчий Собор, на якому Українська Православна Церква Київського Патріархату та Українська Автокефальна Православна Церква утворили Православну Церкву України. Після цього релігійні громади Української Православної Церкви Московського Патріархату почали приєднуватися до новоствореної церкви.

Релігійна громада може змінити свою підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь-яким релігійним центрам або управлінням. Це передбачає Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації». Щоб змінити підпорядкування, це рішення має підтримати щонайменше 2/3 членів релігійної громади. Членство у ній є добровільним та визначається її статутом. Рішення засвідчується підписами тих, хто підтримали таке рішення. Після цього зміни до статуту релігійної організації потрібно зареєструвати у відповідному місцевому органі виконавчої влади. Залежно від розташування релігійної громади, це може бути обласна, Київська міська, Севастопольська міська державна адміністрація або Рада міністрів Автономної Республіки Крим. Частина громади, яка не згодна зі зміною підпорядкування, може утворити нову громаду та укласти договір про користування культовою спорудою та майном з їх власником чи користувачем.

З моменту об’єднання УПЦ КП та УАПЦ минуло майже 2,5 місяці. За цей час УПЦ МП на Хмельниччині залишили 42 громади. Відповідні дані на своїй сторінці у Facebook оприлюднює митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній Махота. Звернень щодо силового примусу до переходу в ПЦУ чи відмови від цього до поліції не надходило. Про це журналістам vsim.ua розповіла речник Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області Інна Глега. Також вона зазначила, що були повідомлення про агітацію з боку невідомих осіб. Однак додала, що це не є порушенням законодавства.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #громада, #парафія, #хмельницький
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: