Тернопільщина: до складу ОВК увійшли 183 особи від 38 кандидатів

22.02.2019 14:13   Джерело: ОПОРА
Автор : Новини Тернопілля

38 кандидатів на пост Президента України подали кандидатури до складу окружних виборчих комісій у територіально виборчих округах Тернопільської області. Водночас 6 кандидатів не скористалися такою можливістю. Загалом до складу виборчих комісій увійшли 183 особи. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

18 лютого Центральна виборча комісія утворила окружні виборчі комісії (Постанова №331). Кандидати на пост Президента Геннадій Балашов, Ілля Кива, Дмитро Добродомов, Євгеній Мураєв, Аркадій Корнадський та Дмитро Гнап не подали жодної кандидатури до складу окружних виборчих комісій в Тернопільській області.

Від кандидата Сергія Кривоноса є три члени ОВК: в ТВО №164 та 166, а також в ТВО №165 на посаді секретаря комісії. За поданням Ігоря Смешка є члени у складах чотирьох ОВК, округів №163, 164, 165 та 167. Інна Богословська подала лише одну кандидатуру в ОВК Тернопільської області. Ця особа займає посаду голови комісії у ТВО №166. Від решти кандидатів є по одному члену виборчої комісії у кожному територіально виборчому окрузі регіону.

ОПОРА нагадує, що Центральна виборча комісія зареєструвала 44 кандидати на посаду Глави держави. В Тернопільській області голосування мешканців на чергових виборах буде організовано на 5 територіальних виборчих округах (№163-167). Так, кількісний склад окружних виборчих комісій в межах регіону нараховує 183 особи. Комісії у ТВО №163 та 167 мають по 36 членів, а у ТВО №164,165 та 166 – по 37 членів.

Щодо суб’єктів подання осіб керівного складу окружних виборчих комісій в Тернопільській області, данні наведені у таблиці

Прізвище, ім'я та по батькові

Посада в ОВК

Суб’єкт подання кандидатури

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №163

Микола Крук

Голова комісії

Володимир Петров

Євген Цимбровський

Заступник голови комісії

Ігор Смешко

Віктор Олійник

Секретар комісії

Роман Безсмертний

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №164

Софія Піпаш

Голова комісії

Руслан Кошулинський

Людмила Кравчук

Заступник голови комісії

Микола Габер

Андрій Душак

Секретар комісії

Віталій Купрій

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №165

Федір Куціль (постанова №353 від 20 лютого)

Голова комісії

Віталій Скоцик

Ігор Ткачук

Заступник голови комісії

Олександр Мороз

Ярослав Кметик

Секретар комісії

Сергій Кривонос

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №166

Степан Андрюк

Голова комісії

Інна Богословська

Оксана Левицька

Заступник голови комісії

Сергій Носенко

Лілія Куліковська

Секретар комісії

Юрій Кармазін

Окружна виборча комісія територіального виборчого округу №167

Богдан Семеляк

Голова комісії

Олександр Соловйов

Василь Бучинський

Заступник голови комісії

Олександр Ващенко

Ірина Сиротюк

Секретар комісії

Юрій Тимошенко

Тут слід додати, що ЦВК після утворення ОВК вже вносила зміни у їх склад. У Тернопільській області вони стосувались ротації членів комісії у територіально виборчого округу №165. Відповідно до постанови № 353 від 20 лютого, було достроково припинено повноваження голови комісії Ярослава Бачинського. Рішення прийняте на основі звернення суб’єкта подання кандидата Віталія Скоцика. На цю посаду призначений Федір Куціль.

Відповідно до частини 3 статті 23 Закону України «Про вибори Президента України», кандидатури до складу ОВК подають кандидати на пост Президента України (по одній особі до однієї виборчої комісії).

У частинах 6 та 7 цієї статті вказано, що членами окружної виборчої комісії можуть бути громадяни України, які мають право голосу, але до складу не можуть входити кандидати на пост Президента, їх уповноважені представники, довірені особи, офіційні спостерігачі, посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, працівники судів та правоохоронних органів, а також громадяни, які утримуються в установах виконання покарань чи слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину.

«Загалом виборчі комісії є спеціальними органами, які уповноважені організовувати підготовку та проведення виборів Президента України, а також забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства. ЦВК утворює окружну виборчу комісію не пізніше як за 40 днів до дня виборів, у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше 12 осіб. Основною формою роботи ОВК є засідання, перше з яких проводиться не пізніше як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення», - пояснює координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка.

null

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Марія Домська, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ОПОРА  

Коментарі