В Теребовлі відбувся чемпіонат області серед чоловічих команд з волейболу

19.02.2019 10:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Віктор Аверкієв

Такий чемпіонат проходив 17 лютого 2019 року в спортзалі Теребовлянського спорткомплексу «Колос». На його першому етапі цього дня мали зустрітися чотири команди, але одна з Кременця відмовилася, тож змагання проходили між теребовлянськими волейболістами та командою з м. Чортків «Сапсан».

В Теребовлянській команді з 12 чоловік в основному складі виступала й дівчина, це Катерина Федин. Тренер команди теребовлянців Михайло Туркула повідомив, що таке допускається на обласних чемпіонатах, але не на Всеукраїнських. На початку двобій проходив з перемінним успіхом і першу партію теребовлянці виграли. А в загальному гра закінчилася з рахунком 2:3.

На прохання розповісти трохи про себе, свою команду, дані змагання тренер повідомив: «В мене стаж робити в спорті вже 34 роки, а з командою дорослих волейболістів працюю шість років. Зараз проходить сьомий тур чемпіонату області, сьогодні спортсмени змагаються і в інших містах, не лише в Теребовлі, а всього заявлено вісім команд. Судив змагання суддя ІІ категорії з Бережан Віктор Івахів. Якщо якась команда виграє підряд три партії, то вона стає переможцем достроково. Якщо ж хоч одну партію програє, то проводиться п’ять і в кого більше очок, той і переміг. Кожна партія не обмежена часом і проходить до набору спортсменами 25 очок». До речі, пан Михайло на цьогорічному міському святі «Різдвяна феєрія» отримав грамоту від Верховної Ради України за значні досягнення з навчання та виховання спортсменів по волейболу. Вручав грамоту земляк, депутат ВР пан Микола Люшняк.

Цікаву історію становлення як спортсменки-волейболістки 18-річної Катерини Федин розповіла її бувша наставниця, а нині начальник відділу освіти від міської ради Світлана Климко(а ще це людина, яка просто закохана у волейбол): «Катя родом з Бощівщини, ми її 2015 році запросили на навчання до Теребовлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 і головне - на тренування по волейболу. Я дівчину приписала по місцю свого проживання для зручності, щоб офіційно й чесно брати участь у змаганнях, до речі, вона й до сьогодні має ту ж приписку. Працюючи тоді  в школі педагогом, я вела й гурток з волейболу, тож тренувала Катю. Спершу, виступаючи на змаганнях, ми не здобували з нею перемог, але десь з березня того ж року вже почалися перші здобутки. А в 2016 році ми вже мали третє місце в області по спортивних школах. З 2017 навчального року Катю перевели та оформили в Теребовлянський НВК, де вона навчалася і проживала, але тренувалася в нас. В 2017 році Катю й інших дівчат-волейболісток почав тренувати мій син Назар, але вже при ДЮСШ. Після закінчення НВК в 2018 році Катя поступила до Тернопільського національного економічного університету по спеціальності вчитель фізичного виховання. Нині Катя грає в команді суперліги університету «Галичанка» і заявлена в обласний чемпіонат по волейболу як ліберо».

Також пані Світлана розповіла, хто ж то такі ліберо у волейболі:

«Ліберо це такий гравець, якого кожна команда має право назначити серед 12 гравців. Ліберо повинен бути записаний в протокол перед матчем в спеціальній колонці, відведеній для цього. Ліберо не може бути ні капітаном команди, ні ігровим капітаном. Він повинен носити форму іншого кольору, ніж в команди. Форма Ліберо може мати інший дизайн, але повинна бути пронумерована аналогічно формі інших членів команди. Ліберо дозволяється замінювати будь-якого гравця на задній лінії. Він обмежений грати, як гравець задньої лінії і йому не дозволяється виконувати атакуючий удар з будь-якого місця (включаючи ігровий майданчик і вільну зону), якщо в момент торкання м'яч знаходився повністю вище верхнього краю сітки. Він не може подавати, блокувати, або намагатися блокувати. Гравець не може завершити атакуючий удар по м'ячу, що знаходить вище верхнього краю сітки. М'яч може бути вільно атакований, якщо Ліберо здійснює аналогічні дії перебуваючи позаду передньої зони».

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі