Державна екологічна інспекція у Тернопільській області закликає не купувати первоцвітів

18.02.2019 08:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Настя Острозька

До проведення заходів припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами, на підставі узгодженого плану спільних дій, залучатимуться працівники Національної Поліції, громадські інспектори з охорони довкілля, державна лісова охорона та представники органів виконавчої влади.

Оперативна робота зосереджена не лише в місцях збору, де зростають ці рослини, але й у місцях збуту рослин (ринках, автовокзалах і т. п.) і триватиме до 10 травня 2019 року.

Громадян, які незаконно збиратимуть й реалізовуватимуть первоцвіти, будуть притягувати до адміністративної відповідальності. Так, відповідно до частини 1 статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 340 до 850 грн. із конфіскацією об'єктів рослинного світу.

Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України - тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об'єктів рослинного світу.

Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини занесеної до Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) - 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава - від 37 до 62 грн у залежності від виду.

Звертаємось до громадян нашого краю з проханням відмовитись від збирання рослин занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі