Працювати над утвердженням Української державності

16.02.2019 13:13   Джерело: Голос України
Опубліковано : Новини Тернопілля

Інтерв'ю з першим заступником голови Тернопільської обласної ради, головою обласної організації ВО "Батьківщина" Василем Деревляним.

- Як ви оцінюєте роботу фракції у минулому році?

- Вважаю, що минулого року обласна рада й фракція "Батьківщина" зробили все можливе, щоб усі важливі питання життєдіяльності області та комунальних підприємств були прийняті. І я вважаю, що для Тернопільської обласної ради є показовим те, що в процесі ухвалення важливих рішень усі фракції упродовж цієї каденції працюють на загальний результат, в інтересах територій, в інтересах тернопільської громади. Так, ми політично маємо свої розбіжності, але для фракції "Батьківщина" захист громади - понад усе. І це все віддзеркалилося у прийняті важливих рішень, у тому числі і бюджету на 2019 рік. Звісно, що цей бюджет не задовольняє представників місцевого самоврядування. Пригадую, коли Юлія Тимошенко була Прем'єр-міністром у 2008-му, за її вказівкою було сформовано 12 тисяч місцевих бюджетів. Тобто формування бюджету тоді йшло знизу, від села, селища, міста, району, області до Кабінету Міністрів і Верховної Ради. І через це тоді місцевому самоврядуванню було легше, бо на місцях враховували всі річні потреби.

- Одна з тем, яку ви тримаєте у постійному полі зору, - функціонування і створення комунальних аптек. Які результати роботи цих об'єднань?

- За період 2016-2018 рр. колектив Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об'єднання, під керівництвом генерального директора Наталії Марків, із відновлення аптечної комунальної мережі зробив чимало. Аптечні об'єднання фінансово зміцніли, вони сприяють посиленню конкурентоспроможності, впровадженню урядових та соціальних програм із забезпечення населення області безплатними та пільговими лікарськими засобами. За ці роки в Тернопільському обласному виробничо-торговому аптечному об'єднанні створено й функціонують сім нових аптечних закладів, у тому числі в сільській місцевості. Тож роботою забезпечено понад два десятки людей. Заробітна плата працівників підприємства і середня зарплата за третій квартал 2018-го становила майже 7 тис грн. Показово, що в цих аптеках налагоджено відпуск лікарських засобів за урядовою програмою "Доступні ліки", діє пільговий та безплатний відпуск медикаментів. Тут роблять знижки для учасників АТО і внутрішньо переміщених осіб. Завдяки задовільному і прогресуючому фінансовому стану аптечного підприємства до бюджетів усіх рівнів минулого року сплатили 2,61 млн грн. Ми собі дали слово, що комунальні аптеки мають бути в кожному районному центрі і в кожній громаді.

Тому й надалі працюватимемо над розвитком мережі комунальних аптек на території області.

- На одному з сесійних засідань обласної ради представляли проект модернізації тернопільського летовища. Які перспективи має місцевий аеропорт і чому ви намагаєтеся  відстоювати цей об'єкт навіть за найменшої нагоди?

- Знаєте, найперше я хотів би подякувати обласній раді і виконавчій гілці влади в області за розуміння того, що аеропорт на Тернопільщині має бути. Частину коштів виділили, частину ще планують надати, сподіваюся, рухатимемося вперед. Бо на втілення проекту потрібно надзвичайно багато коштів. Тут повинна працювати стратегія і покрокове вирішення проблеми. Звісно, мені б хотілося, щоб на численні інвестиційні форуми закордонні гості не їхали нашими недосконалими дорогами, а мали можливість, економлячи свій час, скористатися послугами нашого аеропорту. Найперші кроки, яких потребує цей об'єкт, - заміна даху аеровокзалу, внутрішній і зовнішній ремонт. Перекриття полоси та її продовження, будівництво нового термінала - це значні видатки. Вони є в стратегії розвитку летовища, але потребують часу й значних коштів. Маю надію, що після президентських виборів наші обіцянки будуть виконані і тернопільський аеропорт отримає нове життя.

- Як минулого року працювали ваші осередки в районах щодо відновлення і збереження історико-культурної спадщини нашого краю?

- Представники обласної організації ВО "Батьківщина" працюють у радах різних рівнів. І працюють плідно, намагаючись дбати про ті території, які їм довірила місцева громада. І насамперед вони дбають про вирішення того, що стосується національного питання. Минулого року на Тернопільщині за нашого сприяння розгорнулася широка інформаційна кампанія щодо відзначення 75-ї річниці створення УПА. Це святкування відбулося в селі Бишки Козівського району -  "столиці воюючої України" 1943-1945 рр. Там перебував увесь штаб УПА та Провід ОУН під керівництвом Романа Шухевича. В цей рік ми відзначали 75-ліття проведення Третього Надзвичайного Великого Збору ОУН. 21-25 серпня 1943-го на хуторі Веснівка, що поблизу села  Золота Слобода Козівського району, в простій сільській стодолі Провід ОУН прийняв важливі постанови про боротьбу українських націоналістів проти фашизму та більшовизму, становлення українського народу і його незалежності. Переконаний, що обов'язок обласної влади - відновлення  цих  легендарних місць, і село Бишки та хутір Веснівка повинні стати осередком національно-патріотичного виховання молоді з усієї країни.  Це мають бути місця слави і нового поступу, тут мають досліджувати нашу національно-визвольну боротьбу минулих поколінь, проводити наукові конференції і працювати над утвердженням української державності.

Надія МИКОЛАЙЧУК


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Голос України  

Коментарі