Над Тернополем на Стрітення літали повітряні кулі, а ввечері світили гігантські «бальони»

16.02.2019 11:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Олена Мудра

У центрі Тернополя у п'ятницю 15 лютого піднесений настрій був у багатьох тернополян і гостей міста, адже на площі перед драматичним театром на них чекала справжня вистава одного актора - величезна жовта куля. Час від часу вона спалахувала від вогняного стовпа, що пронизував її нутро, прагнучі дістатись до неба. Куля повільно поверталась навколо себе, але не взлетіла. Нічні польоти не були заплановані під час Першого фестивалю повітроплавання "Файне небо", а ось змагання та вільні польоти, незважаючі на вітряну погоду перших днів, вдалось реалізувати під час останнього дня. Усього на фестиваль приїхали шість команд зі Львова, Києва та Кам'янець-Подільська.

Анатолій Копча, керівник польотів повітряних куль, м. Львів: "Дуже круто, що в нас тепер є ще один фестиваль, куди ми можемо приїхати, щоб політати разом. Сьогодні нам вдалось добре розважитись. Вранці ми злетіли з великої галявини біля телевежі у Кутківцях. Провели по дорозі над ставом бій - кидали мішки з піском, розбомбили червону фортецю. Цей рік для нас особливий - адже минає 235 років з часу початку польотів на кулях саме над Україною. У Львові першу кулю підняли 4 березня 1784 року усього через рік після польоту кулі братів Монгольф'є. Професор фізики Львівського університету Ігнатій Мартинович та доктор медицини Антоній Герман розробили спеціально для цього пальник, майже такий, як сучасний, кулі перестали грузити тюками з соломою. То б то 235 років ще й такому знаковому винаходу."

null

Сучасні кулі не подібні на ті "літаючі абажури", що підіймались у небо Франції. Неочікувано швидко в них нагнітається повітря та усього за пару хвилин його нагрівають відкритим пламенем і куля спочатку стає, і ставить на старт гондолу з повітроплавцями, а потім стрімко підіймається у небо. Далі швидко летить за вітром. Вечірні кулі - зовсім інакші. Вони дають можливість насолодитися видовищем сяючого "бальону" вдосталь. З 28 по 30 червня Тернопіль знову чекатиме на повітроплавців та їх небесні кораблі. Також у Тернополі побільшало людей, які піднялись у небо на повітрянй кулі - ще десять тернополян встигли подивитись на місто з висоти пташиного польоту і знають, коли бажати "чистого неба та м'якої посадки".

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Фото: Олена Мудра


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі