Медичні інновації на Тернопільщині: 5 змін у 2019 році

Опубліковано:
14 Лютого, 2019

Якісна медична допомога без подяки «в конвертах», відсутність черг у лікарнях, безкоштовні аналізи та діагностика, сімейні лікарі зацікавлені працювати в Україні, а не їхати в Польщу чи Чехію. Ще кілька років тому в це було важко повірити. Сьогодні сумнівів немає: медична реформа – діє. І її позитивні результати вже відчули і пацієнти, і лікарі.

«Якщо 3-5 років робити те, що передбачено планом реформи медицини, протягом цього часу українці будуть бачити позитивні зміни в системі охорони здоров’я, відчують підвищення якості надання медичної допомоги. Важливо діяти системно і послідовно. В результаті українці отримають кваліфікованих лікарів, нормальні умови отримання допомоги, а лікар отримає нормальну, достойну заробітну плату», – вважає Прем’єр-міністр України  Володимир Гройсман.

Звідки кошти

Роками медицина відчувала брак фінансування. Мізерні зарплати, корупція, застаріле обладнання, і стіни, що не бачили ремонту  десятки років.  Більше коштів, ніж у минулому році, на галузь охорони здоров’я передбачено цього року. Зведений бюджет – майже 132 млрд. грн. 

Кожен українець має отримувати кваліфіковану медичну допомогу вчасно та медики мають отримувати гідні зарплати, – ось два ключові завдання Уряду на цей рік.

Більше пацієнтів – більший дохід

Медична реформа покликана змінити застарілу модель фінансування «ліжко-місць» на  принцип «гроші йдуть за пацієнтом».  Тобто не туди, де людина зареєстрована, а де лікується насправді. Тепер пацієнт, незалежно від місця «прописки», може вибрати державного або приватного  лікаря  і укласти з ним договір. А кошти на лікування буде відшкодовувати закладу держава.

Реформа відкриває нові можливості не лише для громадян, але і для лікарів: вони можуть обирати своє місце роботи. Тут неможливо без конкуренції,  тому згодом деякі медики задумаються, чому в їх колег більше пацієнтів. Це буде спонукати до якісних змін у професійній підготовці і  кращого обслуговування.

Завдяки медичній реформі  почав кардинально змінюватися статус лікарів «первинки». З жовтня минулого року вони почали отримувати вдвічі більшу зарплату. Зросли доходи і молодшого медичного персоналу.

Сімейний лікар Василь Нестеров працює у Чортківській амбулаторії загальної практики сімейної медицини вже багато років.

«Медична система, яка в нас діяла, – це пережиток СРСР. Зараз зміни відчутні, ми бачимо, як галузь розвивається, – каже Василь Олександрович.  –  Звичайно,  тішить і підвищення зарплати. Минулого року  я отримував близько 6 000 тисяч гривень. Але з жовтня ситуація кардинально змінилася: зараз півтори тисячі пацієнтів уклали зі мною договір, а моя зарплата  збільшилася вдвічі. Зараз це більше 12 тисяч гривень. А колеги, які мають вже 1800 пацієнтів, отримують по 14-15 тисяч гривень».

Загалом, в Україні вже майже 25 млн. громадян уклали договори з сімейними лікарями. А ті, хто ще вибрав лікаря, можуть зробити це цього року.

Доступні ліки – за електронним рецептом

Урядовою програмою «Доступні ліки», яка діє з 2017 року,  вже скористалась понад третина населення Тернопільщини. Вона дозволяє певним категоріям громадян отримати понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу. 59 з них – безкоштовні. Завдання Уряду – розширити перелік таких ліків та максимально спростити процес їх отримання. З квітня 2019 року їх виписуватимуть за електронним рецептом, і це дозволить отримати ліки навіть в аптеці іншої області.

Безкоштовна діагностика

Рентген – 100 гривень, а УЗД – 150. І на діагностику йде немала сума. З 1 липня в Україні стартує програма «Безкоштовна діагностика».  Вона включає 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням). Серед них – 20 аналізів, 6 видів УЗД, 4 види біопсії, мамографія, 5 видів рентгену, операції одного дня тощо.

Безоплатними медичні послуги будуть у тому випадку, якщо пацієнт буде мати направлення сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Реформа «швидкої»

Тернопільщина – одна з перших областей, де стартує реформа екстерної медичної допомоги.

Область отримає нові «швидкі» з сучасним обладнанням, працівники бригад екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати.

Певні кроки у реалізації вже зроблено. Вже незабаром в області всі райони будуть підключені до централізованої оперативно-диспетчерської служби,  де з будь-якої точки області приходять виклики.  Бригадам «швидких» видали смартфони, а в автомобілях екстреної допомоги встановили GPS-навігатори, щоб відстежувати їх із Тернополя. 

Сучасний кардіоцентр у Тернополі

Українці мають отримувати висококваліфіковану допомогу у закладах, оснащених сучасним медичним обладнанням. З 2017 року Уряд розпочав розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії. У планах – відкриття такого кардіоцентру  на базі університетської лікарні у Тернополі.

Відтепер хворих, які потребують сучасної діагностики гострих серцево-судинних недуг та їхньої термінової корекції, не відправлятимуть до Києва чи до сусідніх обласних центрів – Чернівців, Хмельницького та інших. У кардіоцентрі кожна людина цілодобово зможе отримати  допомогу, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

Медична реформа розрахована на три роки: 2018-2020 роки. Мрія, що раптово у нас з’явиться європейський рівень медичної допомоги, – це  ілюзія. Попереду ще багато роботи. А результат буде неодмінно!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реформа, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: