Встановити газові лічильники та зменшити норми споживання. Що принесуть Тернопільщині нові рішення Уряду?

Опубліковано:
13 Лютого, 2019

Для домогосподарств Тернопільщини, де не встановлено газових лічильників, знижено норми споживання газу. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Уряду 30 січня.

Також Кабінет Міністрів зобов’язав НАК «Нафтогаз України» забезпечити домогосподарства приладами обліку газу за свій рахунок.Зробити це потрібно у максимально короткі терміни.

«Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає. Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу! – сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. – Саме тому ми будемо рекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді ми будемо точно знати, хто скільки споживає».

Згідно з прийнятою Постановою, постачальники природного газу більше не зможуть виставляти населенню, яке немає лічильників газу, завищені платіжки.

Чому зросли платіжки на газ

У грудні минулого року громадяни без газового лічильника отримали завищені платіжки за газ. Деякі домогосподарства заплатили за послуги газопостачання втричі більші, ніж зазвичай, суми! Це викликало обурення і невдоволення людей.

А причина проста – на рішення Уряду було подано до суду і суд скасував його. Фактично в Україні повернулися до старих норм споживання газу,  затверджених у 2002 році.

В компанії «Нафтогаз» пояснили: облгази компанії «РГК», що належить Дмитру Фірташу, штучно збільшували заборгованість споживачів за газ для того, аби унеможливити їхній перехід до інших постачальників газу, зокрема «Нафтогазу».Після цього на засіданні Уряду заявили, що проведуть перевірку облгазів через збільшення заборгованості у платіжках громадян за газ.

Нові норми споживання газу

Сім’я з 2-3 мешканців будинку використовує лише одну конфорку газової плити для приготування їжі, а у сусідньомубудинку проживає п’ятеро студентів, які на газі не лише готують, а й гріють воду. Виникає питання:  чому ці двапомешкання повинні платити однакову ціну за спожитий газ? Це несправедливо! Кожнедомогосподарство повинно сплачувати за ту кількість газу, яку використовує.

«Ми повертаємося до тих норм – була 3,3 (куб. м газу на одну особу на місяць – Ред.) буде 3,29 – на 0,1 менше. І в такий спосіб, щоб люди платили згідно зі справедливим обсягом, а не завищеним», –  сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Уряд встановив, що з 9 серпня 2018 року в Україні діють такі норми споживання газу без лічильників:

– Газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП): 3,29 кубів газу на одну особу в місяць.

– Газова плита без ЦГВП: 5,39 кубів газу на одну особу в місяць.

– Газова плита та водонагрівач: 10,49 кубів газу на одну особу в місяць.

Безкоштовні лічильники

Близько 1,3 млн. домогосподарства  в Україні досі не мають  газових лічильників. Згідно із законодавством,  їх встановленням повинні займатися оператори газорозподільчих мереж.

Але щоб витрати на лічильник не лягли на плечі громадян, Уряд прийняв рішення і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом з оператори газорозподільчих мереж. Згідно з прогнозами, виконання доручення Кабміну обійдеться «Нафтогазу» у  2,5 мільярда гривень. Забезпечення  100% обліку газу – це крок до подолання корупції у газовій сфері.

Нагадаємо, «Нафтогаз» може постачати газ населенню напряму, а відповідно заключати прямі договори з населенням на встановлення лічильників. Це передбачено Постановою КМУ від 19.10.2018 року №867.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підтримала ініціативу Уряду щодо встановлення лічильників.Закон “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” передбачає також інші джерела фінансування.  Так, з 2010 року по сьогоднішній день таке фінансування відбувається виключно за кошти тарифу за послуги розподілу природного газу. Тому регулятор схвально поставився до залучення інших джерел фінансування встановлення лічильників для побутових споживачів.

Зрештою, ініціатива Уряду дозволить зменшити кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #газ, #лічильник, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: