Тернопільщина: спостерігачі ОПОРИ фіксують агітаційні матеріали без вихідних даних

Опубліковано:
5 Лютого, 2019

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у обласному та кількох районних центрах Тернопільської області ймовірні порушення щодо ведення передвиборчої агітації зареєстрованих кандидатів на пост президента України. Про це вони повідомили у правоохоронні органи.

31 січня, під час моніторингу агітаційних матеріалів кандидатів у Президенти по вулиці Соломії Крушельницької у місті Тернополі, спостерігач ОПОРИ виявив три білборди із надписом «Єдиний вибір українців Руслан Кошулинський» без вихідних відомостей. Оскільки цей факт є ймовірним порушенням Закону України «Про вибори Президента України», представник ОПОРИ склав відповідну заяву та разом із фото доказами відніс у Тернопільський відділ поліції ГУНП в Тернопільській області. Повідомлення про те, що правоохоронці перевіряють інформацію про можливе порушення також розміщене на офіційному сайті Нацполіції.

1 лютого спостерігачка ОПОРИ на центральній вулиці міста Монастириська виявила білборд із зображенням зареєстрованого кандидата Руслана Кошулинського без вихідних даних. Агітаційна продукція не відповідала вимогам ЗУ «Про вибори Президента України», тому вона викликала поліцію для з’ясування обставин.

Далі представниця ОПОРИ разом із працівниками патрульної поліції здійснили об’їзд містом та моніторинг інших друкованих матеріалів передвиборчої агітації. Спільно було зафіксовано ще два рекламні щити із зображенням Руслана Кошулинського, а також 2 банери з написом «Андрій Садовий», в усіх випадках – без вихідних відомостей. Також вона написала пояснення про виявлені випадки у Монастириському відділені поліції ГУНП в Тернопільській області.

Цього ж дня, інший спостерігач ОПОРИ, під час огляду агітаційних матеріалів кандидатів на пост Президента України в межах міста Чорткова, також зафіксував ймовірні порушення ЗУ «Про вибори Президента України». Це стосувалося білборду та двох сітілайтів із написом «Вірю в Україну! Юлія Тимошенко 2019», а також двох рекламних щитів із закликом «Чесних більше. Приєднуйся до команди Анатолія Гриценка». Розміщена на цих носіях друкована агітаційна продукція не містила вихідних даних.

Про усі випадки представник ОПОРИ склав заяву та разом із фото доказами передав у Чортківський відділ поліції Головного управління національної поліції в Тернопільській області. Повідомлення було прийнято та внесено в журнал «Єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») кандидатом на пост Президента України 28 січня, Юлію Тимошенко (ВО «Батьківщина») – 25 січня, Анатолія Гриценка («Громадянська позиція») – 15 січня та Андрія Садового (Об’єднання «Самопоміч») – 8 січня.

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», передвиборча агітація цих кандидатів розпочинається з наступного дня після їх реєстрації ЦВК і регулюється цим Законом. А саме частиною 3 статті 59 Закону, у якій йдеться про те, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити вихідні відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку щодо використаного обладнання, їх тираж, інформацію про відповідальних за випуск та замовника. А також частиною 16 статті 64 Закону, яка містить заборону виготовлення та розповсюдження передвиборчих агітаційних матеріалів, що не містять цих даних.

Згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

null

 

 

null

 

null

 

null

Марія Домська, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #агітація, #кандидат, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #реклама, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”
15:14, 11 Квітня, 2024

Макс Кідрук: “Я не песиміст, а реаліст…”

Блоги
Найбільше читають: