Аграрна Тернопільщина: «Аркадія» на висоті

06.02.2019 08:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Темний і холодний січень зриває відлигами зимову ковдру з озимини. Приємно, що на фоні послабленої війною економіки потужено виглядає агропромисловий комплекс України. Українські аграрії намолотили 69,7млн тонн зерна з площі 14,7 млн га. Найщедріший урожай за усі роки незалежності країни. Вперше зародила надзвичайно щедро «цариця полів» 34,3 млн тонн при урожайності 77,2 цнт з га із площі 4,4 млн га., а торік 54 цнт з га кукурудзи.

Сільгоспвиробники накопали 13,5 млн тонн з площі 273 тис га або 98 % до посіяного при урожайності 494 цнт з га. Посіяно 7, 1 млн га озимих культур під урожай – 2019 року. При прогнозованій площі 888 тис га озимого ріпаку посіяно 1 млн га ( 117%). Навіть в умовах дефіциту вагонів, локомотивів з липня по 1 грудня ц.  р. на зовнішні ринки реалізовано 19,1 млн тонн зернових, зокрема, 9,5 млн тонн пшениці, 3 млн тонн ячменю, 6,2 млн тонн кукурудзи, і її експортувати аж 27 млн тонн. Прикро за інше – Україна й дальше сировина держава.

Місцеві аграрії значно поправили економіку Тернопільщини. Виробництво внутрішнього валового продукту сільськогосподарської продукції становить 5,4%. Аграрники та фермери області виробили ВВП на суму 8,3 млрд грн, або 426 млн. грн. плюс до показника попереднього року. Аграрії краю виробили 2,5-2,6 млн тонн валового збору зернових культур при врожайності 55 цнт з га. Сплачено понад 1 млрд. грн. податків усіх рівнів, до пенсійного фонду. Середня заплата в агросекторі області склала 8400 грн.

null

Ці та інші цифри з приємністю наводить директор ПАП «Аркадія» Гусятинського району, голова ради об’єднання сільгосппідприємств Тернопільської області Микола Пилипів.

- Аграрна економіка була і залишається визначальною у житті нашої країни. Урожай - у коморі., хлібина - на столі, достаток - в оселі. З давніх-давен Україна, і наш край славилися щирими, талановитими та працьовитими людьми. Почесна праця хлібороба в усі часи нелегка, але конче потрібна людям, - наголосив М. Пилипів.- І наше приватне орендне господарство спрацювало добре. У спільний коровай є вклад кожного із 140 працюючих. Жнива оперативно провели і вчасно зібрали до колоска й зернини увесь вирощений урожай. Зокрема, озимої пшениці-8 т/га, ріпаку- 4т/га, ярого ячменю- 6 т/га, гороху- 4,5т/га, кукурудзи- 12 т/га, цукрових буряків- 6,5 т/га. Вдячний колективу механізаторів, водіїв, головному агроному Ярославу Максимову. комбайнерам зерно-і- бурякозбиральних комплексів Ярославу Бідюху, Роману Сербану, Миколі Гутману, Михайлу Пиріжку, Сергію Шиверонозі, Василю Головничу, Петру Гутману, Івану Жингало, Миколі Слободяну, Степану Вітвіцькому, Ярославу Довганю.

У ПАП « Аркадія» стабільні і високі урожаї колоскових і технічних культур вирощують за рахунок впровадження семипільної сівозміни. Умілого поєднання новітніх аграрно-промислових технологій, широкому і практичному застосуванні на полях високоенергетичної імпортної техніки, обладнанням для обробітку рослин. А головне, професіоналізму механізаторів, що оволоділи комп’ютерною технікою, системою навігації тощо. Серед них трактористи Іван Грома, Андрій Чуфай, Іван Пододвірний, Василь Вітвіцький, Сергій Кушнір,Микола Слободян. Вони безпосередньо відповідають за увесь технологічний цикл вирощування зернових , олійних і технічних культур.

ПАП «Аркадія» обробляє майже 4 тисячі орендованої землі у селах Оленівка, Гримайлів, Кут- Товсте, Буцики, Клювинці. Майже понад тисячу місцевих пайовиків, що мають гідну оплату за оренду з своїх земельних часток.

Ярослав Бачинський


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі