Президент підписав закон про продовження мораторію на продаж землі до 2020 року

05.02.2019 14:43   Джерело: Громадське
Опубліковано : Новини Тернопілля
Президент України Петро Порошенко підписав закон про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року.

Відповідні дані містяться на сайті Верховної Ради.

Зазначається, що закон №9355-5 ухвалили ще наприкінці 2018 року, проте через зареєстровану депутатами пропозицію скасувати результати голосування за закон, ані спікер, ані президент його не могли підписати. Таким чином, Україна жила без мораторію на продаж сільськогосподарської землі цілий місяць.

Зазначимо, що через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні (дію мораторію на продаж) єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду. Договори на оренду землі зазвичай є довгостроковими та укладаються в середньому на 8-10 років. При цьому, вартість оренди земельних паїв є заниженою, а ринок — неконкурентним, адже, як правило, на оренду паїв претендує лише один гравець, який і диктує ціну.

Нагадаємо, що Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі 20 грудня 2018 року. Це рішення підтримав 231 депутат. Водночас, закон не набув чинності, бо його не підписав президент. У Мінекономіки рекомендували президенту цей закон заветувати.

Нагадаємо, що 22 травня 2018 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж землі в Україні таким, що порушує права людини та рекомендував скасувати його.

19 вересня українська юридична компанія, керуючись рішенням ЄСПЛ, подала до суду на нотаріуса, який відмовив у оформленні угоди на купівлю-продаж землі через мораторій. Юристи стверджують, що в Україні діє принцип верховенства міжнародного права над українським, таким чином, рішення Європейського суду має більшу силу, ніж положення Земельного кодексу про заборону на продаж землі.

Нагадаємо, наприкінці 2017 року президент Петро Порошенко продовжив мораторій на продаж земель сільгосппризначення ще на рік.

Також у Світовому банку наполягали, що скасування мораторію на продаж землі залишається однією з ключових вимог міжнародних кредиторів та інвесторів.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Громадське  

Коментарі