У Тернополі показали архівні документи з підпільних друкарень ОУН

04.02.2019 11:43   Джерело: Файне місто
Опубліковано : Новини Тернопілля

Унікальні документи про збройну боротьбу Організації Українських Націоналістів, виданих у підпільних друкарнях повстанців та за кордоном, можна відсьогодні побачити на виставці у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, - пише Файне місто.

Про це розповів завідувач сектором новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Володимир Пукач, передає Укрінформ.

«Виставку присвячуємо 90-річчю ОУН, яка була створена 3 лютого у 1929 році у Відні і де задекларувала націоналістичний напрям в українському патріотичному русі. Вперше презентуємо досить цікаві документи з фондів нашого музею, матеріали, які у різні часи було знайдено на території Тернопільської області. Ці документи друкувалися переважно у другій половин 40-х років у підпільних друкарнях ОУН-УПА», – сказав Пукач.

За його словами, в експозиції можна побачити і особливо цікавий, передусім, для істориків документ – «Вістки з Тернопільщини», інформаційний бюлетень, датований листопадом 1948 року. Йдеться про маловідомі факти збройної боротьби загонів ОУН-УПА на теренах Тернопільського краю.

Серед експонатів виставки – оригінали карикатурних листівок, надрукованих підпільниками з ОУН. Тут і карикатура на Сталіна, який грабує Україну, і на НКВДистів, які знущаються над українськими патріотами.

Є в експозиції й інші оригінали – бофони 40-х років. Вони видавалися людям, які допомагали збройному підпіллю ОУН-УПА (бофон – однобічні (рідше двобічні) грошові документи (квитанції) з національною символікою та символікою ОУНР і УПА й відповідними написами (або тільки із символікою, без написів), із фіксованими номіналами чи без номіналів).

Представлені також збірники, праці, часописи, журнали, фотодокументи, які розповідають про шлях становлення та боротьби Організації Українських Націоналістів за незалежну Українську державу.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Файне місто  

Коментарі