Монах з Тернопільщини судиться з блаженнішим Святославом Шевчуком і 15-ма єпископами (Фото)

Опубліковано:
28 Січня, 2019

21 січня у Тернопільському міськрайонному суді мало розпочатися слухання справи за позовом позбавленого Папою Римським монашого сану екс-ігумена монастиря у Колодіївці, відомого екзорциста Антонія-Григорія (у миру — Романа Планчака) до глави УГКЦ блаженнішого Святослава Шевчука і 15 єпископів. Серед єпископів-відповідачів, зокрема, й архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк та єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський Теодор Мартинюк.

Колишній чернець Планчак хоче у суді захистити свою честь і гідність. Це безпрецедентний випадок, коли світський суд має з’ясувати, чи було ображено духовну особу в контексті оцінки духовних практик. Наразі журналісти не мали змоги ознайомитися з предметом позову, але, скоріш за все, мова йде про Заяву Cиноду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з приводу «об’явлень» с. Марії Баран, котра свого часу служила у Великих Бірках, і які поширював Антоній-Григорій Планчак.
Очікуваного приїзду єпископів УГКЦ до Тернопільського міськрайонного суду не сталося, на засідання прийшли лише два адвокати відповідачів. Не прибув і Роман Планчак, який напередодні надіслав клопотання про перенесення засідання. Слухатиме справу суддя Любомира Сливка. Невідомо, чи учасники процесу погодяться слухати справу у відкритому режимі і чи стануть відомі подробиці справи громадськості.

«Прагнемо повідомити духовенство, монашество і мирян нашої Церкви, що ці «об’явлення» суперечать вірі та навчанню Церкви і монашій традиції. Застерігаємо всіх вірних від їх використання для особистого духовного життя чи передавання іншим. Подаємо до загального відома, що с. Марія Баран і о. Антоній-Григорій Планчак не можуть більше від імені Церкви надавати духовний провід вірним і розповсюджувати будь-які «об’явлення» чи «послання». Вважаємо, що з боку церковної влади було б неприпустимим замовчувати ці зловживання. Від імені УГКЦ просимо пробачення у всіх тих, хто постраждав від обману «об’явлень» чи кому було завдано духовної кривди або шкоди психічному чи фізичному здоров’ю», — йшлося у заяві Синоду єпископів від 27 квітня 2017 року.

Проте частина монахів із Колодіївки на чолі з Григорієм Планчаком не прийняла зауважень церковної влади, поселилася у монастирі в селі Посіч на Івано-Франківщині і продовжує там незаконне служіння.

Як повідомили «НОВІЙ…» у Посічській сільській раді, Роман Планчак і Марія Баран після позбавлення їх сану з іншими колишніми монахами мешкають у селі. З місцевим населенням не спілкуються, не звертаються з приводу майнових питань, навіть не приходять на пошту по листи. Ще наприкінці 90-их років вони придбали два недобудовані будинки, а потім звели чоловічий монастир. У власності монастиря — 88,7 га землі. Попри заборону вони далі служать літургії для прочан кожної першої неділі та останнього вівторка місяця. Раніше туди приїжджали багато вірян, тепер — менше. Місцеве населення не відвідує їхніх служінь, в селі є своя греко-католицька церква.

Роман Планчак є громадянином колишньої Югославії. Нині він відстоює своє право в українському суді. Чоловік і раніше звертався у наші суди, але з приводу майнових питань. Звісно, що нині цивілізований час і нічого дивного, що навіть церковникам доводиться іти до суду. Хоча, якщо подивитися крізь духовну призму на церковне непорозуміння, то насправді праведна особа мала б радіти приниженню чи несправедливим образам. Це філософія Христа: «Кожний, хто вивищується, буде принижений, а хто принижується, буде вивищений».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #планчас, #суд, #тернопіль, #тернопільські новини, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: