«Да убоїться жена свого мужа», або чому жінки не повинні відмовляти чоловікам у ліжку

27.01.2019 23:13   Джерело: 20 хвилин
Опубліковано : Новини Тернопілля

Норма про згоду на секс викликала найбільший резонанс, соцмережі обросли масою питань, міфів та жартів на цю тему. Чи потрібно щоразу отримувати розписку для того, щоб лягти в ліжко з коханою людиною, – приблизно такі саркастичні повідомлення всипали соціальні мережі. До слова, навіть з’явилися зразки заяв, як оформлювати документ, - пише 20 хвилин.

Щоб остаточно розставити всі крапки над «і» та реально розібратися у нових правилах інтиму, журналісти «RIA плюс» залучили експертів з різних галузей (див. коментарі – прим. авт.).

Коментарі експертів:

«Ви ж не подумаєте примусити пити чай людину, яка його не хоче?»

Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України:

- Маємо відкрито говорити на тему сексу та дуже чітко розуміти одне одного, коли йдеться про будь-які дії щодо нашого тіла. Відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж, якщо особа була в безпорадному стані. Важливо, що тепер насильники будуть винні у тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, а й на будь-які принизливі дії стосовно жертви.

Оновлення ж поняття «зґвалтування» полягає в тому, що відтепер ним вважатимуться дії сексуального характеру, що пов’язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи.

А от щодо важливості згоди на секс — вже класичним є приклад з чаєм у відомому відео, яке переклали на українську Центр "Жіночі перспективи". Ви ж не подумаєте примусити пити чай людину, яка його не хоче?

«Да убоїться жена свого мужа», а «Чоловік хай береже жінку свою, як кришталеву посудину»

о. Анатолій Зінкевич, настоятель Свято-Троїцького духовного центру:

- Є такий церковний вислів: «Да убоїться жена свого мужа» - це не значить, що має бути страх, а повага і розуміння. З іншого боку, «Чоловік хай береже жінку свою, наче кришталеву посудину». Щоб не розбилася, щоб тріщини у стосунках не було. Отак закликає церква. Гарна жінка – це милість Божа для чоловіка, погана – кара за гріхи молодості. Це потрібно пам’ятати.

На жаль, духовної практики у сім’ях нині нема. Тому поведінка людей базується не на моральних засадах, а на тих відхиленнях, які продукуються у світі. Якщо жінка не має стриманості у словах, то, відповідно, чоловік не поважає її та проявляє агресію. Храми відкриті, але люди перебувають поза церквою. От і домашнє насильство.

На жінці лежить велика відповідальність, і, згідно із церковними правилами, вона не повинна відмовляти чоловікові у виконанні подружніх обов’язків. Адже у такому випадку він починає проявляти агресію чи шукати когось на стороні. Відбувається розвал. Втім, церква не закликає нікого до проявів насильства. Чоловік не повинен примушувати жінку до якихось дій, тим паче, якщо на це є серйозні підстави.

За домашнє насильство – кримінальна відповідальність. Це великий плюс!

Прес-секретар Патрульної поліції Тернопільщини Катерина Басалига:

- До 11 січня 2019 року за домашнє насильство була передбачена лише адміністративна відповідальність. Тепер з'являється ще одна окрема стаття у Кримінальному Кодексі (ст 126-1). Можна сказати, що якщо хтось вчиняє вперше чи вдруге акти домашнього насильства (фізично, економічно, психологічно), то кривднику може загрожувати адміністративна відповідальність, але якщо кривдник продовжує вчиняти насильство далі, або його сила зростає, то тепер йому вже може загрожувати кримінальна відповідальність, і досить суттєва.

У рамках боротьби з домашнім насильством набула чинності стаття 390-1 Кримінального Кодексу, яка передбачає відповідальність за порушення обмежувальних приписів або обмежувальних заходів суду, або непроходження програми для кривдника. Також будь-який злочин, вчинений при дітях, або по відношенню до близької людини, є обтяжуючими обставинами.

10% насильників у сім’ях – це жінки

Старший інспектор з особливих доручень відділу дільничних офіцерів поліції управлінні превентивної діяльності ГУНП в області Василь Дідух:

- Термінові заборонні приписи працівники поліції поки не виписують – чекаємо вказівок від Міністерства. А от обмежувальні приписи, які виносить суд, минулого року вже були – три.

Як це працюватиме? Наряд, який виїжджатиме на місце, оцінить ситуацію. Якщо правоохоронці побачать, що заходів недостатньо для припинення правопорушення, вони заповнюють бланк оцінки ризиків та зможуть винести терміновий заборонний припис, це може бути не лише виселення з помешкання, а й заборона на вхід у місце проживання потерпілої особи та заборона в будь-який спосіб спілкуватися з особою. Обмежувальні приписи розширені та мають більший термін дії.

Закон на часі, адже домашнє насильство є важливою суспільною проблемою.

Якщо говорити мовою цифр, то за 2018 рік склали 3 869 протоколів за домашнє насильство. 2 788 осіб поставили на облік за насильство в сім’ї, з них 248 жінок.

«У Канаді за зваблювання вносять у спеціальний реєстр»

Психолог Наталія Гаєвська:

- Насильницькі дії щодо дітей провокують розвиток серйозних проблем у вже дорослому віці. Тип виховання дає або роль жертви, або роль кривдника. Закон є надзвичайно важливим для українців. Ні я в якому разі не можна терпіти насильства, і от є всі підстави, аби відстоювати свої права. Інша справа, що через неправильне виховання люди часто не усвідомлюють, що ж таке насильство по відношенню до них.

Зміни, які пропонують, уже давно працюють у всьому світі. Для наших громадян – це можливість подбати про власну гідність та підвищити самооцінку. Добре, аби враховували різні варіанти насильства, у тому числі і емоційне.

Цікаво, що в Канаді навіть за зваблювання є серйозна відповідальність. Усіх, хто вдається до таких дій, вносять у спеціальний реєстр. При прийомі на роботу керівник обов’язково перевіряє, чи нема певної особи в цій базі даних. Якщо є, то посаду вона навряд отримає.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 20 хвилин  

Коментарі