«Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення стимулював розвиток тіньового ринку землі», – Апостол

Опубліковано:
26 Січня, 2019

Радник з аграрних питань глави Міністерства економічного розвиткуі торгівлі України Михайло Апостол прокоментував пропозицію МЕРТ президентові Петру Порошенку застосувати право вето щодо закону №2666-VIII, який продовжує мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року.

У міністерстві, зокема, зазначили, що статтею 41 Конституції визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Відповідно, право приватної власності (в тому числі на земельні ділянки) є непорушним.

«Що дав Україні мораторій на продаж землі сг призначення? Стимулював розвиток тіньового ринку землі, який процвітає в Україні уже багато років. На сьогоднішній день ми не знаємо, хто є справжнім власником близько 5 мільйонів гектарів землі», – зазначив Михайло Апостол.

Він також пояснив, що означає термін «мораторій».

«Це просто моральний запобіжник, який зовсім не призупиняє таких незаконних дій у земельних відносинах, як самозахоплення, рейдерство, корупція, мінімізація податків, безстрокова оренда, обмін земельними ділянками, заповіти, застава землі під фінансові зобов’язання», – зазначив радник двох міністрів – МЕРТ і МВС.

На думку Михайла Апостола, справжнім мораторієм, як це прийнято у всіх розвинених країнах світу, є Закон про обіг земель с/г призначення, в якому мало б бути вказано хто має право купувати, де проживати, яку мати освіту, досвід роботи, за якою мінімальною ціною, який державний орган має це контролювати.

«У нас закону немає, немає запобіжника, проте є тіньовий ринок», – підсумував він.

.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #апостол, #закон, #земля, #мораторій
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

Найбільше читають: