19 січня 2019 року після святкової служби в ПЦУ Рівноапостольного князя Св. Володимира на березі р. Гнізда в спеціально обладнаній купелі традиційно відбулося освячення води обласним деканом, деканом Теребовлянського деканату, митрофорним протоієреєм, настоятелем храму отцем Володимиром Якубишиним. Після цього всі охочі мали змогу випробувати себе в холодній воді.

Водохреща, Хрещення чи Йордан – народно-релігійне свято, котре православні та греко-католики святкують 19 січня. Воно є останнім святом з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов’язують хрещення Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані.

Напередодні свята українці традиційно зустрічають другий Святвечір. Впродовж 18 січня віряни тримають піст та нічого не їдять. Сідати за вечерю можна лише після появи першої зірки на небосхилі. До столу подають пісні страви – рибу, вареники з капустою, кутю, узвар тощо.

Вода на Хрещення вважається цілющою, вона символізує початок життя та очищення. Віруючі зберігають вдома саме йорданську воду, адже вірять, що вона є цілющою впродовж усього року. Йорданську воду зберігають за образами та бережуть на випадок хвороби. Вражає той факт, що вода, освячена на свято Йордана, зберігається не псуючись впродовж року. Віряни певні, що справа у святості, а скептики кажуть, що виною всьому срібло з хрестів, котрі занурюють у воду.

По освячену воду прийшло багато теребовлянців, а от до купелі подалися лише загартовані вже люди, які не одного року роблять те. З давніх давен українці, як і багато народів світу, знають силу освяченої води, випробували її дію на собі та використовують і по сей день. Саме про це наголошував отець Володимир: «Йорданська освячена вода – це особлива рідина, вона зміцнює та очищує не лише тіло, а й душу. І допомагає така вода найбільше тим, хто вірить щиро в Бога, в те, що освячена вода їм допоможе, зцілить від усіх хвороб. Сьогодні всі християни говорять, – Христос хрещається! – А відповідати потрібно, – На ріці Йордан! – Цього дня вся вода вважається святою».

Всі, хто йшов до купелі, занурювалися у воду тричі, хрестячись та промовляючи вітальні слова, присвяченню охрещенню Ісуса Христа у водах ріки Йордань. Прийшли прийняти святу купель цього дня і військовослужбовці Теребовлянської військової частини із своїм командиром.

В багатьох купальників того дня вдалося запитати про їхні відчуття, як діяла на них холодна вода в басейні, на якій зверху плавали поломані крижинки. І хоч температура повітря сягала лише два-три градуси морозу і сяяло сонце, все ж від води віяло крижаним холодом. Більшість відповідали, що відчувають після холодної купелі прилив енергії, силу, почувають себе чудесно і їм зовсім не холодно. Проте були й такі, які цокотіли зубами та не могли говорити. Це й не дивно, адже раптове занурення у холод діє на організм людини різко – забиває, як кажуть, найперше, дух, дихання і якщо його силою волі не відрегулювати, то можна й захворіти. Тобто, людський організм використовує всі свої резерви в цій екстремальній для нього ситуації й тут відбувається оцінка самого себе, своїх фізичних і моральних можливостей. Загартовані люди – це переважно сильні люди, сильні духом та вірою.  Крім того, це люди, які перебороли страх, поважають себе й вони великі оптимісти.       Зрозуміло, є й інша точка зору про холодну купель, наприклад, така, яка говорить, що це погано, що не потрібно силувати свій організм, що це навіть шкідливо й може привести до смерті. Сучасна медицина трактує загартовування організму позитивно та пропонує кожній людині перед тим звертатись за консультацією до лікарів. Із звиканням організму до холоду в організмі проходять різні позитивні зміни в нервовій системі, кровоносній, імунній та інших. Все ж це у волі кожної людини робити свій вибір – купатися чи ні у холодній воді. Здавна й до сьогодення є безліч прикладів як Йорданська вода зцілила різні хвороби і неважливо скільки людині років – чи рік-два, а чи й усі 90. 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Віктор Аверкієв, фото автора

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вода, #йордан, #купель, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: