Військовим з Тернопільщини передали випічку за давніми рецептами

Опубліковано:
11 Січня, 2019

Жителі села Бодаки Вишнівецької ОТГ передали військовим на схід смачну посилку з випічкою за давніми рецептами, повідомляють на сторінці у фейсбуці громади.

Участь у приготуванні смаколиків взяли практично всі жителі села.

Ініціатором благодійної акції є адміністрація Вишнівецької ОТГ.

Діловод Бодаківського старостинського округу Марія Віхоть розповіла про процес підготовки посилки: 

 – Коли перед жителями села постало питання, що приготувати для наших воїнів-захисників на Різдвяні свята, вона згадала свого брата. Він військовий, раніше захищав рубежі нашої держави на сході України.
– Коли ми телефонували йому і запитували, що передати, брат просив щось спекти, – розповіла пані Марія. – Це й зрозуміло: хлопці на фронті дуже відчувають брак домашньої їжі, особливо випічки…

Порадившись із друзями, зокрема, з учасницями місцевого аматорського колективу «Бодачанка», Марія Віхоть заручилася також підтримкою директора Бодаківська Зош І-ііі Ступенів Лариси Владики, яка надала приміщення для приготування випічки, і активісти взялися до справи.

– Ми обдзвонили жителів села з проханням принести продукти для печива і струдлів, які вирішили пекти, – продовжує пані Марія. – Відгукнулися практично всі. Люди приносили смалець, маргарин, яйця, олію, борошно, варення. Робили це охоче, тішачись, що військові зможуть невдовзі поласувати домашньою смакотою.

Випікали чотири види печива і струдлі за трьома рецептами працівниці шкільної їдальні, прибиральниця, директор, учасниці «Бодачанки», загалом 15 жінок. Допомагали їм з півтора десятка учениць 5-9 класів. Впорались з роботою за день. Випічка вийшла смачнючою – в цьому переконалися всі, знявши після праці пробу. 

Цікаво, що печиво і струдлі активісти виготовляли за старовинними рецептами. Для цього довелося підключити до справи досвідчених кухарів.

 – Ми хотіли спекти, наприклад, сухарики «Сови», але ніхто не міг пригадати рецепт, – каже Марія Віхоть. – Згадали, що у селі живе жінка, яка колись була головною господинею на весіллях, Євдокія Собко. Я зателефонувала до неї і запитала, чи є у неї рецепт «Сов». Через півгодини вона нам його продиктувала. Дала також рецепт сухариків, які називає «Калачиками», теж старовинний. «Калачики» у нас вийшли смачними і гарними, такими «пухнастими». Спекли ми в той день ще й пісочне і дріжджове печиво. Струдлі робили з яблуками і корицею, з вишнями, з горіхом, смородиновим варенням. Випічка вдалася, і ми цьому щиро раді.

10 січня бус, який надав голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець, вирушив на схід.

Як розповів протоієрей Святослав Швець загалом посилка важила 1,5 тонни, адже окрім смаколиків військовим передали продукти харчування, одяг, взуття, засоби гігієни. До її збору залучилися жителі сіл Бутина, Бодаків, Мухавця.

 

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #випічка, #вишнівецька громада, #військові, #давні рецепти, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #село Бодаки, #смаколики, #солодощі, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: