Бережанський музей Книги запрошує у холод зігрітися на екскурсії

Опубліковано:
9 Січня, 2019

Бережанський музей Книги запрошує у холод зігрітися на екскурсії. Про це працівники музею пишуть у групі «Береж Інфо» у Facebook: «Шановні бережанці та гості міста! Стовпчики термометрів знижують температуру і морозець добренько “щипає нам щічки”.Бажаєте зігрітися?Гарячі напої та екскурсію пропонує вам колектив музею книги. Запрошуємо!»

Працівники музею зауважують, що завжди раді бачити відвідувачів – любителів книг, особливо атмосферно у музеї взимку, коли за вікном подає сніг, щипає морозець, а з книгою у руках у читальні завжди тепло і затишно.

Бережанський музей Книги знаходиться на площі Ринок, 1 – у 6-ти залах першого поверху ратуші. Був заснований у червні 1984 ркоу як міжобласний методичний центр пропаганди книги. З 1991 був регіональний центр української книги, а з  1994 став відділом Тернопільського обласного краєзнавчого музею. У музеї можна дізнатися чимало цікавого про історію книгодрукування, творчого життя письменників Західної України та різноманітні книжкові новинки.

Зокрема, в експозиції музею – стародруки, матеріали про творчість Маркіяна Шашкевича, Івана Франка, Осипа Маковея, Михайла Яцківа, Тимофія Бордуляка, Василя Стефаника, Андрія Чайковського, а також сучасних письменників, котрі підтримують творчі зв’язки з Бережанщиною, — Романа Лубківського, Дмитра Павличка та інші документи про діяльність Товариства книголюбів. Окрема експозиція присвячена меценатській діяльності Романа Смика. 1992 в музеї розгорнуто експозицію, що 1995 реорганізована у Лепкого Богдана музей. У фондах музею є  унікальні видання: 17 стародруків XVII–XIX ст., перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка, «Грамматика язика малоруского в Галиції, сочиненная Іваном Вагилевичем» (Л., 1845), «Граматика рутенської (русинської) мови» Йосипа Левицького (Перемишль, 1834) та інші; маляр. роботи — «Мадонна з дитям» Лева Лепкого, графіка Олени Кульчицької, картини Володимира БеднарськогоМихайла КузіваТетяни ОсадциДмитра Шайноги та ін.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #бережани, #музей, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: