Про що йдеться у тексті томосу для Православної церкви України?

Опубліковано:
6 Січня, 2019

5 січня Вселенський патріарх підписав томос про надання автокефалії Православній церкві України. Документ визначає як права новоствореної церкви, так і її обов’язки. А ще має в собі два прізвища — президента та предстоятеля помісної, уже автокефальної церкви.

Перекладений українською мовою текст томосу оприлюднив посол України в Туреччині Андрій Сибіга.

Документ обґрунтовує надання томосу Українській православній церкві наявністю політичної незалежності та проханнями церковних і державних діячів, які майже 30-ть років палко просять про церковне самоврядування.

Читайте також

Варфоломій вручив Епіфанію томос про автокефалію (Фото)

Відтак Вселенський патріархат визначає та проголошує — щоб уся православна церква в межах України існувала канонічно автокефально, незалежно та самоврядно на чолі з предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Київським і Всієї України.

Документ також фіксує юрисдикцію Православної церкви України — вона обмежується власне територією держави, тому ПЦУ не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами України. А вже існуючі парафії відтепер підкоряються Вселенському патріархату.

Справи церкви в Україні вестимуться «вільно й у Святому Дусі, та безперешкодно, без будь-якого іншого зовнішнього впливу», а внутрішньоцерковне управління — «розглядається, судиться та визначається виключно» предстоятелем ПЦУ і Священним Синодом. 

Відповідно до тексту томосу, Українська православна церква визнає головою Святіший Апостольський і Патріарший Вселенський Престол.

До чого зобов’язує томос? 

Томос зобов’язує Українську православну церкву брати участь у важливих міжправославних нарадах. А також фіксує, що предстоятелю ПЦУ для вирішення важливих церковних питань «слід» звертатися до Вселенського престолу за авторитетною думкою.

Підписаний томос також називає Православну церкву України «духовною донькою» Вселенського патріархату, який, своєю чергою, закликає всі світові православні церкви визнати українську автокефалію.

Два прізвища.

У тексті документу визначено, що томос надається на збережння предстоятелю Православної церкви України Епіфанію та президенту України Петру Порошенку.

«Таким чином вирішене і розсуджене і в радості сповіщене вам від Шанованого центру православ’я було соборно затверджено, для постійного збереження видається цей Патріарший і Синодальний томос, написаний і підписаний в кодексі Великої Христової Константинопольської Церкви, вручений в точній та ідентичній копії Блаженнішому предстоятелю Свяшої Церкви України, кір Єпіфанію і його Високоповажності президенту країни пану Петру Порошенку, для вічного доказу та постійного представлення», — ідеться у тексті томосу.


Перекладений текст томосу для Православної церкви України

5 січня Вселенський патріарх Варфоломій у своїй резиденції у Стамбулі підписав томос, який проголошує автокефалію новоствореної Православної церкви України.

15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #томос, #церква
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Ми намагаємося виходити вже й на міжнародний рівень” – Сергій Маловічко про Тернопільський мистецький фаховий коледж
17:13, 2 Травня, 2024

“Ми намагаємося виходити вже й на міжнародний рівень” – Сергій Маловічко про Тернопільський мистецький фаховий коледж

Блоги

ТОП новини тернопільщини: